UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2020-02-25 17:29

Kerékpár: a 19 éves Fetter Erik álmai országútját járja

A 19 éves Fetter Erik néhány éve kinevette volna azt, aki úgy véli, nemsokára a világ egyik legjobb országúti kerékpároscsapatának fiataljai között fog tekerni. A Mol Alapítvány által támogatott versenyző most mégis ezt teszi.

Nemrégiben sokat ígérő útra lépett a feltörekvőben lévő magyar kerékpársport egyik kivételes reménysége, a 19 éves Fetter Erik. A tavaly őszig a Pannon Cycling csapatában szerepelt versenyző visszautasíthatatlan ajánlatot kapott a mindhárom Grand Tourt (Tour de France, Giro d’Italia, Vuelta) kétszer is megnyerő, Alberto Contador nevével fémjelzett spanyol kontinentális csapattól, a Kometa Cyclingtól. A megkeresésnek persze voltak előzményei. Eriket a Kometa tavaly a Tour de Hongrie-n, továbbá a fiatalok Tour de France-ának becézett Tour de l’Avenir-en is figyelte. A magyar bringás – aki 2018-ban szakaszt nyert az ifjúsági olimpián, és hegyikerékpárban is büszkélkedhet világkupa-nyolcadik helyezéssel – mindkét viadalon igazán jól szerepelt. A hegyikerékpározást most egy időre biztosan háttérbe szorítja a Kometától kapott országúti lehetőség.

Fetter Erik már a legprofibb körülmények között készül és versenyez Forrás: kometaxstrateam.com
Fetter Erik már a legprofibb körülmények között készül és versenyez Forrás: kometaxstrateam.com
„Ha valaki öt-hat évvel ezelőtt azt mondja nekem, 19 évesen profi csapatban fogok fizetésért kerékpározni, azt nemcsak én röhögöm ki, de a szüleim és az edzőm is. Lehetetlennek tűnt, de azért legbelül mégis hittem benne, hogy összejöhet. Motivált, hogy kitörjek a rossz helyzetből, és erre semmilyen más esély nem mutatkozott, mint az, ha proficsapatba kerülök. Az utóbbi egy-két évben már jobban lehetett bizakodni, Valter Attila a CCC-hez került, Dina Marci pedig a Kometába. Éppen Amerikában voltam, amikor elküldték a szerződést. Fel sem fogtam, hogy most azt én tényleg aláírom, és visszaküldöm nekik. Egy fél pillanatot sem kellett gondolkodnom.” A világ nagyot fordult, de a versenyző úgy véli, ebben az is közrejátszik, hogy leérettségizett – az iskola és az élsport együttes terhelése nehéz hétköznapok elé állította. Ezentúl csak a kerékpározásra kell összpontosítania. Elmondása szerint maga az edzés intenzitása nem változott számottevően új csapatánál – csupán más elemekre helyeződik a hangsúly –, a közeg elképesztően profi. Hogy a kerékpársportban járatlanabbak is el tudják helyezni az igazolást: Erik amondó, ha futballista lenne, akkor úgy állna a helyzet, hogy a Bayern München U23-as csapatába szerződött... „Elmentem edzőtáborba, és két hétig semmi más dolgom nem volt, mint száz százalékig az edzésmunkára, az étkezésre és a pihenésre figyelni. Tréning előtt odasétáltam a csapatkamionhoz, ott várt a bicóm, benne a kulacsokkal, csak felültem, indítottam a stoppert és kezdődött a munka. Amikor végeztem, letettem. Másnap ugyanúgy ott várt a kerékpár lemosva, hibátlanul, mindennel felszerelve. A masszőrök érdeklődtek, hogy mikor megyek gyúratni, aztán mások jöttek, és elkérték a szennyest.” Az edzőtábor után, január vége és az előző hétvége között már négy egynapos versenyen is részt vett a magyar kerékpáros – több-kevesebb sikerrel. A bemutatkozás jól ment, ám az egyik viadalon derékbántalmak gyötörték, a másik kettőn pedig bukás részese volt. Erik bízik benne, ennél jobban sikerül az év hátralévő része, amikor is több kiemelt versenyen indul. Ilyen az U23-as Giro d’Italia, a Giro della Valle d'Aosta, valamint a Tour de Hongrie, melynek utolsó szakaszán szülővárosa, Pilisvörösvár mellett, a hegyekben köröz a mezőny. Ott, ahol edzeni szokott itthon – a pálya tehát hazai lesz. De távolabbra is tekint. „Az első osztály, a World Tour kategória a cél. Tisztában vagyok azzal, hogy a következő két-három évben van esélyem arra, hogy odakerüljek, de később szinte lehetetlen lesz. Most, még ilyen fiatalon kell kivívni a helyemet.” Hogy Erik célba érjen, abban a Mol Alapítvány is igyekszik segíteni – a fiatal a figyelemfelkeltő 2019-es eredmények eléréséhez szükséges versenykerékpárt vásárolt a neki juttatott támogatásból. További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.