UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2020-02-27 19:25

Varázslat kell a leány junior kardvívócsapatnak az Eb-aranyhoz Porecben

A fiú párbajtőrvívók és a leány kardozók sem szereztek érmet a poreci utánpótlás Európa-bajnokság juniorversenyének nyitónapján a Zatika Sportcentrumban. Gulácsi Ferenc szakágvezető szerint a lányoknak varázslatra lesz szükségük ahhoz, hogy megnyerjék a vasárnapi csapatviadalt Horvátországban.

A fiú párbajtőrözők és a leány kardvívók kezdték meg a poreci utánpótlás Európa-bajnokság juniorversenyét. Leginkább a lányok éremszerzésében bízhattunk, hiszen a kadétok között a kedden csapatban aranyérmet szerző, már a felnőttválogatottat is megjárt Battai Sugár, valamint Szűcs Luca is pástra lépett (Szűcs ebben az évadban a junior-világkupaversenyeken egy arany- és két ezüstérmet nyert − a szerk.). Gulácsi Ferenc tanítványai − nem kis meglepetésre − idő előtt búcsúztak. Sugár menetelt a legtovább − a nyolcaddöntőben maradt 15:11-re alul azzal a román Ilinca Pantissal szemben, akit a kadétok egyéni viadalán még 15:7-re legyőzött. Nem csak Battai nem bírt ezzel a román hölggyel: a szintén csapatban Eb-aranyérmes Keszei Kírát is ő állította meg a 64 között (11:15) a Zatika Sportcentrumban.

Szűcs Lucán (jobbról) kifogott a török Nisanur Erbil Forrás: EFC
Szűcs Lucán (jobbról) kifogott a török Nisanur Erbil Forrás: EFC
„Ugyanazt tudom mondani, amit a kadét egyéni erőpróba után: mérhetetlenül csalódott vagyok. Gyakorlatilag megismétlődött az, ami néhány nappal korábban. Sugár elizgulta a meccsét. Habár higgadtnak és magabiztosnak tűnt az asszó előtt, az éles helyzetben leblokkolt. Ilinca ugyanazokat a tusokat vágta egymás után, így állíthatjuk, hogy technikai és taktikai hibákat vétett a sportolónk. Ez ugyanakkor nem csak rá igaz, mind a négy lány mozgása görcsös és szaggatott volt, ráadásul az akciókat is siettették. Ezúttal nem tudom azt mondani nekik, mint a kadétoknak. Varázslatra van szükségünk ahhoz, hogy aranyéremmel kompenzáljuk a csapatversenyen ma történteket. Ebben a mezőnyben jóval keményebb riválisokkal kell szembenéznünk, mint a kisebbek között” − értékelt Gulácsi. Ami Lucát illeti: a csoportkörben még jól szerepelt, hatból öt asszót húzott be, ám a főtábla első körében búcsúzott, miután 15:8-as vereséget szenvedett a török Nisanur Erbillel szemben. „Úgy tűnik, hogy ő a mumusa, mivel az egymás elleni mérlegük három-nulla − a török javára. Szűcs már a párharc előtt odajött hozzám, és az mondta, hogy fél, nem érzi jól magát. Azt feleltem, hogy ez esetben inkább fel se menjen. Már az előjelek is rosszak voltak...” − így a mester.
Osman-Touson Maruán (jobbról) a svéd Christopher Kellyn túljutva jutott nyolc közé Porecben Forrás: EFC
Osman-Touson Maruán (jobbról) a svéd Christopher Kellyn túljutva jutott nyolc közé Porecben Forrás: EFC
Állíthatjuk, hogy a párbajtőrözők szerencsétlenül jártak: Osman-Touson Maruán a későbbi bajnok Egor Lomagától kapott ki egy tussal a negyeddöntőben (10:11), míg Ujvári Andrást az ezüstérmes olasz Filippo Armaleo állította meg a 32-es táblán (10:15). A legjobban Keszthelyi Zsombor kezdte az erőpróbát: a csoportkörben a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző olasz színekben vívó kadét-vb-aranyérmes unokáját, Enrico Piattit is legyőzve jutott főtáblára − a 11. helyre rangsorolva magát. Később, a 32 között azonban kifogott rajta a litván Leonardas Kalininas (11:15). Enricónak sem úgy sikerült az Eb, ahogyan eltervezte, a 32 között esett ki. A negyedik magyar, Hamilton-Meike Jonathán a 64-es táblán maradt alul a brit Benjamin Andrewsszal szemben (8:15). „Maruán kellemes meglepetést okozott, elsőéves juniorként menetelt a negyeddöntőig. Peches volt, hiszen csupán egy tussal kapott ki a későbbi kontinensbajnoktól. Egyenletesen teljesített mindenki, nem volt kiugróan jó vagy rossz szereplés. Ki kell elemeznünk még a történteket a csapatverseny előtt, van két napunk gondolkozni. Érmet várok tőlük!” − véleményezett a szakág vezetőedzője, Eitner Kinga.

UTÁNPÓTLÁS EURÓPA-BAJNOKSÁG, POREC, HATODIK VERSENYNAP A magyarok asszói JUNIOR FIÚ PÁRBAJTŐR A 32 közé Ujvári András−Matej Salzer (cseh) 15:10 Keszthelyi Zsombor−Luka Pejic (horvát) 15:11 Osman-Touson Maruán−Matthew Apers (belga) 15:6 Benjamin Andrews (brit)−Hamilton-Meike Jonathán 15:8 A 16 közé Osman−Touson Maruán−Jan Schumann (osztrák) 15:9 Filippo Armaleo (olasz)−Ujvári András 15:10 Leonardas Kalininas (litván)−Keszthelyi Zsombor 15:11 Nyolcaddöntő Osman-Touson Maruán−Christopher Kelly (svéd) 15:13 Negyeddöntő Egor Lomaga (orosz)−Osman-Touson Maruán 11:10 JUNIOR LEÁNY KARD A 32 közé Ilinca Pantis (román)−Keszei Kíra 15:11 A 16 közé Nisanur Erbil (török)−Szűcs Luca 15:8 Battai Sugár−Natalia Bugaevski (moldovai) 15:6 Nyolcaddöntő Ilinca Pantis (román)−Battai Sugár 15:11

AMIT EDDIG AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGRÓL ÍRTUNK Szombaton kezdődik a junior és kadét Európa-bajnokság Porecben Kó Benedek nyolcaddöntős „Óriási csalódás volt ez a nap” Hat magyar még versenyben a második napon Szemes Gergő kadét Európa-bajnok Szemes Gergő felébredt, és kadét Európa-bajnok lett A fejes elmaradt, de Ondrik bronzérmes Bronzérmes a kadét fiú párbajtőrcsapat Pompás kardvirágok Érzelmi hullámvasút Minden jó, ha a vége nem is További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.