- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Sportlövészet: minden napra jutott magyar aranyérem a 10 méteres junior Eb-n

Fantasztikusan szerepeltek a magyar sportlövők a lengyelországi Wroclawban zajló 10 méteres Európa-bajnokság juniorversenyében. A keddi nyitónapon a légpuskások egyéni versenyében a 18 éves Hammerl Soma másodikként jutott a fináléba, ott pedig ő bizonyult a legkoncentráltabbnak, így a világ és Európa-bajnok Joó Éva, valamint az 1964-es tokiói olimpia bajnoka, a Nemzet Sportolója, dr. Hammerl László gyermeke kontinensbajnoki címet szerzett.

Nagyon boldog vagyok, ez eddig a legnagyobb sikerem egyéniben, és hasonlóan büszke vagyok rá, mint a tavalyi bolognai junior Eb-n Dénes Eszterrel elért vegyescsapat-aranyérmemre. Az a másik csúcsa az eddigi pályafutásomnak” – mondta a győztes.

Tizenkét magyar juniorversenyző vett részt az Eb-n Forrás: hunshooting.hu [1]

Tizenkét magyar juniorversenyző vett részt az Eb-n  •  Forrás: hunshooting.hu

Ugyanúgy a nyitónapon szerzett légpuskában bronzérmet a 17 éves Mészáros Eszter is, aki tavaly Münchenben olimpiai kvótát szerzett a versenyszámban. Ezt a bravúrt leszámítva ő is élete sikerét érte el. De ez még csak a kezdet volt.

Másnap Mészáros a nemrégiben világcsúcsnál is jobb eredményt lövő 20 éves Pekler Zalánnal párban vett részt a vegyes csapatok versenyén. Pekler némi meglepetésre huszonhetedikként végzett az egyéni alapversenyben, szerdán azonban a mezőny fölé nőtt teljesítményével. A kettős a selejtezőben és az elődöntőben külön-külön is a legjobb eredményeket produkálta, a döntőben pedig 8–0-s hátrányból fordítva győzött 16–14-re az oroszok ellen.

„Az első fordulóban 630.1 kört értünk el, ami hatalmas eredmény, így magabiztosan léptünk lőállásba a döntőben – nyilatkozta Pekler. – Az viszont nem indult a legjobban, 8–0-ra vezetett az ellenfél, számunkra a legjobbkor jött az időkérés. Úgy érzem, ez törte meg az oroszok lendületét, mi is összekaptuk magunkat és bár az utolsó lövés után vezettünk először a meccsen, megnyertük. Kedden nagy csalódás ért az egyéni küzdelmek során, úgy gondolom, túl nagy terhet raktam a saját vállamra. A két verseny között rengeteget gondolkodtam azon, mit változtassak.”

Formába lendülni pedig igencsak sikerült, hiszen a zárónapon Hammerl és Pekler a második, Török Ferenc (aki 16 évesen egyéniben hatodik lett) az első aranyérmét szerezte, miután a légpuskás fiúcsapat nagyon magabiztosan menetelve, végül 173-ra győzte le a franciákat.

Egyéniben a hat-hat pisztolyos és puskás versenyző közül más nem jutott döntőbe, de mind a négy csapat kvalifikálta magált a legjobb nyolc közé. Ott a légpuskás lányok Mészáros Eszter, Gáspár Lalita, Horváth Lea felállásban a hetedik helyen végeztek, a légpisztolyosok Varga-Zalay Babett, Komáromi Krisztina Panna, Jákó Miriam összetételben ötödikként zártak, míg az Iszprávnik Péter, Joó Attila, Polgár János alkotta triónak a nyolcadik hely jutott.

A versenynapok összefoglalói az alábbi linkeken érhetők el:
Hammerl Soma arany-, Mészáros Eszter bronzérmes a 10 m-es Eb juniorversenyében [2]
Hatalmasat fordítva lett junior Európa-bajnok a Mészáros Eszter, Pekler Zalán vegyes csapat [3]
Junior Európa-bajnok a fiú légpuskacsapat [4]
Hammerl Soma a junior Európa-bajnoki címéről:
Hammerl Somát a junior Eb-címnél is jobban meghatották az anyai szavak [5]
A részletes eredmények ITT [6] érhetők el.

További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN [7]a sportági aloldalunkon.