UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2020-02-29 14:00

Úszás: újabb példaképek születhetnek – a májusi, budapesti felnőtt Eb az utánpótlás szempontjából

„A magyar úszósportnak mindig is ez jelentette az erejét, hogy rendre volt kire felnézni, nincs ez másképpen most sem” – mondja Szántó Dávid a MÚSZ nemzetközi versenyrendezési és kommunikációs vezetője. A szövetségben azt remélik, hogy a májusi felnőtt Európa-bajnokság hatására sok gyereket tudnak bevonzani a sportágba.

Május 11. és 17. között újabb úszóvilágversenynek ad otthon Magyarország: az olimpia évében a felnőttek Európa-bajnokságát rendezi a Duna Arénában. Az esemény amellett, hogy a legjobbjaink újra hazai közönség előtt versenyezhetnek, az utánpótlás számára is nagy lehetőséget tartogat: a gyerekek testközelből láthatják a világsztárokat, közöttük a hazai menőket, Milák Kristófot, Hosszú Katinkát és Kapás Boglárkát.

Többek között Milák Kristófot is figyelhetik a fiatalok a májusi, budapesti Eb-n Forrás: NY Times
Többek között Milák Kristófot is figyelhetik a fiatalok a májusi, budapesti Eb-n Forrás: NY Times
„Mindenekelőtt bízunk a magyar úszókban, azt reméljük, újra olyan eredményekkel rukkolnak elő, hogy a fiatalok kedvenceivé, példaképeivé válnak – nyilatkozta az Utanpotlassport.hu-nak Szántó Dávid, a Magyar Úszó Szövetség nemzetközi versenyrendezési és kommunikációs vezetője. – A magyar úszósportnak mindig is ez jelentette az erejét, hogy rendre volt kire felnézni, nincs ez másképpen most sem. De természetesen nem csak a sportolókra bízzuk a munkát, mi is próbáljuk bevonzani a gyerekeket az Eb-re és a sportágba. Sok iskolával felvettük már a kapcsolatot, meghívunk csoportokat a délelőtti előfutamokra, amit minden alkalommal nagyon élveznek a gyerekek, és remek hangulatot teremtenek az arénában.” A korábban kommentátorként dolgozó sportvezető kiemelte, hogy az idei Eb szervezésére is remek csapat gyűlt össze, szerintem már csak ez a garnitúra is garancia lehet a sikeres eseményre. „A kétezer-hatos budapesti Európa-bajnokság óta, amely az első hazai rendezésű világverseny volt az új évezredben, kisebb cserékkel nagyjából ugyanaz a mag alkotja a szervezői csapatot. Mindenki szívét-lelkét beleteszi, hogy minden a lehető legjobban sikerüljön. Emellett kiemelném az önkéntes kosaras gyerekek szerepét, amelyre ezúttal is fiatal úszók jelentkezhettek, és villámgyorsan be is teltek a helyek. Ők azok, akik tényleg még a világklasszisok lélegzetvételét is hallhatják, méterekről láthatják, hogyan csinálják a legjobbak.” Szántó kiemelte, hogy nemcsak a sportvezetők, hanem a sportolók, edzők is hangoztatják, imádnak Magyarországon versenyezni. Ez kiemelten fontos cél most is, de egyúttal abban is bízni kell, hogy sok gyerek kaphat kedvet a már így is hatalmas népszerűségnek örvendő sportághoz. „Évről évre láthatjuk, hogy a magyar utánpótlásnak kiapadhatatlan tartalékai vannak, szeretnénk, ha ez a jövőben is így lenne. A hazai események után mindig megugrott az úszni kezdők és az igazolt versenyzők létszáma, a budapesti Eb és a tokiói olimpia után is ezt várjuk.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.