UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2020-03-16 16:42

Kézilabda: kell még idő – csak egy-két kiugró utánpótláskorú játékost találunk a férfi NB I-ben

Vannak, akik beilleszkedtek, de a legtöbb juniorkorú játékos előtt még hosszú út áll a férfi kézilabda NB I-ben. A koronavírus-járvány miatt előállt holtszezonban megvizsgáltuk, hogyan teljesíttetek eddig az utánpótláskorú, azaz 2000. január 1. után született játékosok.

Lényegében leállt a sportvilág, alighanem jó darabig nem látunk hazai kézilabda-bajnokit sem. Korábbi összeállításunkban az utánpótláskorú lányok produkcióját figyeltük meg, ezúttal a fiúkon a sor. A korábbi években tapasztalt tendencia, hogy a férfi kézilabda NB I-ben lényegesen kevesebb a meghatározó szerepet játszó fiatal, de így is akad egy-két említésre méltó teljesítmény a mostani évadban.

Bognár Alex a legeredményesebb utánpótláskorú játékos a férfi kézilabda NB I-ben Forrás: fradi.hu
Bognár Alex a legeredményesebb utánpótláskorú játékos a férfi kézilabda NB I-ben Forrás: fradi.hu
A legeredményesebb 47 góllal a juniorválogatott 19 éves átlövő-irányítója, Bognár Alex. Még a Váci KSE játékosaként nagyszerűen indította a szezont, negyven találatot jegyzett, a hét csapatába is bekerült. A télen az élmezőnybe tartozó FTC együttesébe igazolt, amelyben ugyan visszaesett a góltermése, de összességében így is remek szezont tudhat maga mögött. Szintén egy dobogóért harcoló meglepetéscsapat adja a másik kiemelkedő fiatalt: a B. Braun Gyöngyös 20 éves jobbáltövője, Papp Bence 33-at szórt a mostani kiírásban, a bemutatkozó szezonjában több mérkőzésen is meghatározó szerepet játszott a jelenleg dobogós Heves megyei gárdában.
Az egriek irányítója, Tóth Rajmond a Veszprém ellen sem szeppent meg az élvonalban Forrás: SBS-Eger
Az egriek irányítója, Tóth Rajmond a Veszprém ellen sem szeppent meg az élvonalban Forrás: SBS-Eger
Húsz gól fölé rajtuk kívül az egriek 18 éves irányítója, Tóth Rajmond kúszott. Az összesen huszonhét találatot jegyző játékos az egyik legjobb meccsét a Telekom Veszprém ellen produkálta, akkor ötször volt eredményes. A kapusok közül az FTC két 19 éves sportolója, Győri Kristóf és Merkovszki Pál emelkedik ki. A juniorválogatottban is gyakran együtt szerepelnek, és a mostani évadban már többször bizonyították: ha arra van szükség, akár az NB I-ben is képesek mérkőzéseket eldönteni, nyerőemberré válni. Mindez összességében az egész férfimezőnyről elmondható, akad egy-két játékos, aki kiemelkedik a fiatalok közül, de a lányokhoz képest – ahogyan az várható volt elsősorban a későbbi beérés miatt – szerényebbek a számok.

AZ UTÁNPÓTLÁSKORÚ GÓLSZERZŐK A FÉRFI KÉZILABDA NB I-BEN: MOL-Pick Szeged: Bajus Brunó (18 éves) 10 gól Telekom Veszprém: Bodor Márk (20) 9, Hornyák Bence (19) 1, Ilics Zoran (18) 2, Melnyicsuk Viktor (18) 4 HE-DO B.Braun Gyöngyös: Gráf Martin (19) 3, Papp Bence (20) 33 Grundfos Tatabánya KC: Paizs Miron (17) 3 FTC-Hungaro Control: Bognár Alex (19) 47, Burony Bence (18) 3, Imre Bence (17) 6, Kiss Bence (19) 2, Prainer Viktor (18) 13 Balatonfüredi KSE: Határ Péter (19) 3, Vajda Huba (20) 2 Csurgói KK: Bacsó Péter (19) 10 Sport36-Komló: Kaáli Nagy Kende (19) 2, Kovácsevics István (18) 2 SBS-Eger: Mándy Tibor (19) 2, Száva Máté (19) 7, Szepesi Noel (19) 5, Tóth Rajmond (18) 27 Dabasi KC: Kurucz Máté (20) 4, Zatureczki Kevin (19) 1 Orosházi FKSE-LINAMAR: Kiss Axel (19) 13 Mezőkövesdi KC: Csörgő Kristóf (16) 2, Dócs Árpád (15) 1, Gulácsi Bálint (18) 3, Sárosi Balázs (16) 2, Szabó Dániel (19) 1, Szepesi Zsombor (15) 4 Budakalász: Hrabák Miksa Zalán (19) 16 Váci KSE: Alföldi Bence (17) 1, Fórizs Roland (20) 16, Gáspár Attila (19) 6, Majer Ákos (19) 1

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.