UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2020-03-18 17:03

Röplabda: Kaposváron minden fiatal megtalálja a motivációját

Több mint 420 növendékével az ország legnagyobb utánpótlás-nevelő műhelyei közé tartozik a Kaposvári Röplabda Akadémia, amely felfedezi, összefogja, majd idővel az élvonalban szereplő felnőttcsapatoknak továbbítja a nyugat- és a dél-dunántúli régió csiszolatlan gyémántjait.

Ha Kaposvár, akkor röplabda. A vidéki városban igazán el vannak kényeztetve a sportág szerelmesei, hiszen a férfi együttes, a FINO Kaposvár 18-szoros bajnok és kupagyőztes, a magyar férfi röplabdasport történetének legeredményesebb alakulata, míg a Diamant-lányok jelenleg is uralják a női Extraligát.

Van kire felnézni. A képen Könye Zsófia (balra), a RÖAK 400. növendéke a hazai röplabdasport egyik legnagyobb klasszisával, Tálas Zsuzsannával fotózkodik Forrás: RÖAK Kaposvár/Facebook
Van kire felnézni. A képen Könye Zsófia (balra), a RÖAK 400. növendéke a hazai röplabdasport egyik legnagyobb klasszisával, Tálas Zsuzsannával fotózkodik Forrás: RÖAK Kaposvár/Facebook
„Kaposváron komoly hagyománya van a röplabdasportnak, a helyi gyerekeknek óriási motivációt jelent, hogy testközelből láthatják az ország legjobbjait. Fiú- és leányvonalon is úgy megszaporodtunk, hogy muszáj volt egységesítenünk az erőinket, így az egész utánpótlást egy kalap alá vettük, és 2011-ben létrehoztuk a Kaposvári Röplabda Akadémiát, ahol most már több mint 420 leigazolt, versenyengedéllyel rendelkező fiatalunk van, közülük 320-an lányok és 100-an fiúk, és közös pont, hogy imádják azt, amit csinálnak” – magyarázza Orosz Ferenc, az akadémia elnöke. Hozzátette, a sport mellett természetesen a tanulásban, a diploma elérésében is segítik a gyerekeket, hogy minden területen sikeres felnőttekké váljanak. „Aki tehetséges és érez magában kedvet, hogy eljusson a felnőtt szintig, annak itt Kaposváron minden lehetőséget biztosítunk álma megvalósításához, de nem feledkezünk meg a tanulásról sem: a Munkácsy Mihály Gimnáziummal karöltve sportakadémiai osztályt indítottunk tavaly szeptemberben, illetve együttműködésben vagyunk a Kaposvári Egyetemmel is, ahol pedig négy kar szakjai közül lehet választani. Tehát aki diplomát szerezne, és emellett folyamatosan röplabdázna, az Kaposváron maradéktalanul megteheti.” A RÖAK csapatai az idén is szépen meneteltek, amíg a koronavírus-járvány miatt fel nem függesztették az összes utánpótlás-bajnokságot. A sportvezető nem győzi sorolni a remek eredmény kapujában álló korosztályokat. „Még nyakig benne vagyunk a korosztályos bajnokságokban, de amit biztosan kijelenthetek, hogy a fiúcsapatok hagyományosan erősek, lényegében minden korosztályban, és ez nem azért van, mert kevesebb a rivális, mint a lányok esetében, hanem mert hosszú évek óta nagyon komoly szakmai munka zajlik mifelénk. Tehát az ifjúsági, a serdülő és a gyerek csapatnak is ott a helye a hatos döntőben. A lányok mezőnyében annyival más a helyzet, hogy sokkal több csapat van, nekik jóval több tornát kell lejátszaniuk ahhoz, hogy eljussanak a legjobbak közé. Idén az U19-eseink és az U15-öseink jutottak el az elődöntőig, és ami külön öröm, hogy az U13-as csapatunk a legjobb 12 között próbálja megőrizni a helyét az Országos Mini Bajnokságban, és ha ez sikerül, akkor ők is bejutnak az országos döntőbe.” További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.