- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Tollaslabda: nagyon nehéz a helyzet − Csorba József

A Magyar Tollaslabda Szövetség honlapjának címoldalán hatalmas betűkkel van jelezve:

„ÁPRILIS 12-IG MINDEN VERSENY ELHALASZTVA!”

Nem meglepő módon, hasonlóképpen, mint a többi sportágban, a koronavírus-járvány miatt…

A Multi Alarm csarnokában több mint egy hete nem tartózkodhatnak a sportolók sem Forrás: multialarmse.hu [1]

A Multi Alarm csarnokában több mint egy hete nem tartózkodhatnak a sportolók sem  •  Forrás: multialarmse.hu

„Március hetedikén rajtolt a felnőtt első osztályú csapatbajnokság Pécsett, már az erőpróba előtt gondolkoztunk azon, hogy ezt is el kellene halasztani, ám erre végül nem került sor. Két nappal később, kilencedikén vetettem fel a szövetségben a viadalok elhalasztását − ez tizenkettedikén, csütörtökön lett elfogadva. A legfájóbb talán a március végi, balatonboglári diákolimpiai döntő eltolása, amelyre nagyjából − játékosokkal, szülőkkel, edzőkkel és tanárokkal együtt − kétezer résztvevőre számítottunk. A sportág népszerűsítését figyelembe véve ez az egyik legfontosabb versenyünk, nem tudjuk, mikor rendezhetjük meg. Tulajdonképpen nem csak ezt, hanem semmit nem tudunk, ahogyan senki. Alkalmazkodunk, az adott helyzethez igazítjuk a lépéseinket” − mondja a szövetség elnöke, Csorba József.

Csakúgy, mint mindenki, a szakember is aggódik az egészségügyi világválság miatt:

„Sok okosságot nem lehet mondani, hiszen nagyon bonyolult a helyzet. Nem látni az alagút végét, csak találgatunk. Mindenki tisztában van azzal, mi történik Olaszországban és Spanyolországban (előbbiben 63927 fertőzöttet és 6077 halottat, utóbbiban pedig 33089 fertőzöttet, valamint 2207 halottat tartanak a friss adatok szerint számon a koronavírus-fertőzés miatt − a szerk.), muszáj tehát óvatosnak lennünk. A legfontosabb az emberek élete, egészsége, vigyáznunk kell egymásra!”

A sportág hazai fellegvárának számító pécsi Multi Alarm SE először a látogatók előtt zárta be csarnokának kapuit, majd március 15-én már a sportolók sem vehették igénybe a létesítményt. A klub edzője, az U13 és U15 korosztályos válogatottak szövetségi kapitánya, Gregor McVean részletes, angol nyelvű, otthoni edzésprogramot [2] juttatott el a sportolóknak:

„Már a tíz-tizenkét éves játékosok is értik a mester angol szavait, gördülékenyen zajlik a munka, amely kiegészül futással is. Nem csupán a pécsi egyesületben bevett ez a gyakorlat, a nagyobb alakulatok hasonlóképpen járnak el, senki sem tétlenkedik. A lehető legtöbbet hozzák ki a szituációból. A mostani események mindenkinek újak − kivétel a legidősebb generációt, amely a második világháború idején élt −, nehéz alkalmazkodni, főleg a gyerekeknek, akik nem értik, miért nem találkozhatnak a barátaikkal, miért nem mehetnek edzésre, a megszokott közegbe. Sok múlik a szülőkön, hogyan értetik meg a kicsikkel a rengeteg miértet. Azt hiszem, a tizenhét-tizennyolc évesek már vannak annyira érettek, hogy felmérjék a helyzet súlyát, de természetesen − ahogyan senkinek − nekik sem könnyű.”

Az elnök több olyan videót is továbbított nekünk, amelyek otthon is végezhető tollaslabda-gyakorlatokat mutatnak be. Ezek közül az egyik:

További korosztályos híreink TOLLASLABDÁBAN [3] a sportági aloldalunkon.