- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Olimpia elhalasztva: jó néhány magyar utánpótláskorút érint a döntés

Kedd délelőtt konferenciahíváson vett részt a NOB elnöke és a japán miniszterelnök. Thomas Bach és Sinzó Abe közös aggodalmát fejezte ki a világméretű koronavírus-járványt illetően, hiszen nagy hatással van az emberek életére, és a sportolók olimpiára való felkészülésére szerte a világon.

Döntött a NOB: elhalasztották a tokiói olimpiát Forrás: essentiallysports.com [1]

Döntött a NOB: elhalasztották a tokiói olimpiát  •  Forrás: essentiallysports.com

A példa nélküli járvány és a vírus megjósolhatatlan terjedésének okán a világ többi pontján viszont folyamatosan romlik a helyzet. A tegnapi nap során Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója úgy nyilatkozott, a COVID-19 járvány “egyre inkább terjed”. Most már több mint 375 000 fertőzést regisztráltak világszerte, szinte minden országban, az esetek száma pedig egyre csak nő.

A jelenlegi helyzet tükrében, valamint a WHO mai napon szolgáltatott adatai alapján a NOB elnöke, valamint Japán miniszterelnöke arra a közös döntésre jutott, hogy a 2020-as tokiói olimpiát nem később, mint 2021-ig kell halasztani a sportolók, az olimpiai játékokban érdekelt minden fél, valamint a nemzetközi közösség egészségének megóvása érdekében.

A vezetők úgy állapodtak meg, hogy Tokió a reményt fogja szimbolizálni a világnak ebben az embert próbáló időben, az olimpiai láng pedig a fény lesz az alagút végén, amelyen mindannyian most haladunk át. Ennek okán az olimpiai láng Japánban fog maradni, az ötkarikás esemény pedig megtartja a 2020-as tokiói olimpiai és paralimpiai játékok elnevezést.

TOKIÓI OLIMPIAI SZEREPLÉSRE ESÉLYES UTÁNPÓTLÁSKORÚ SPORTOLÓK:
Cselgáncs
Két utánpótláskorúnak maradt sansza, hogy a japán fővárosba utazzon. Az ifjúsági olimpiai bajnok, 2019-ben junior Eb- és vb-aranyérmes, U23-as Európa-bajnok Özbas Szofi (18 éves, 63 kg) és a kétszeres ifjúsági, egyszeres U23-as kontinensbajnok Sipőcz Richárd (19 éves, +100 kg) egyaránt lőtávolban van. Özbas a 38., Sipőcz a 39. a világranglistán – Japánba a világranglista első tizennyolc helyezettje utazhat.
Kajak-kenu
Az U23-as válogatott tagjai közül a 22 éves Kopasz Bálint nem csak a részvételre, hanem akár az aranyéremre is esélyes lehetett volna a tokiói játékokon. Elvégre a tavalyi szegedi világbajnokságon Storcz Botond után első magyar kajakosként győzött a királyszámon, 1000 méteren. Ahogyan sok más fiatal versenyző mellett Gazsó Alida Dorka (19) is, aki szintén a tavalyi vb-n nyert aranyat a kajaknégyes tagjaként.
Kerékpársportok
A hegyikerékpárosok között március 3-án lezárták a kvótaszerzést, jelen állás szerint a nőknél ás férfiaknál is egy magyar kvóta van, csak most következett volna a válogatóverseny: a nőknél Vas Kata Blanka (19) és Buzsáki Virág (20) is esélyes lett volna a helyre, a férfiak között Fetter Erik (19). Országúti kerékpárban a férfiak között egy magyar kvóta van. Az ötből három versenyző maradt. Az idősebb Dina Márton mellett Valter Attila (21) és Peák Barnabás (21) a szűkített keret tagja.
Kézilabda
A 2008-as pekingi játékok után nagyon hajtott (volna) az olimpiai részvételre a női válogatott is, amelyben utánpótláskorú játékosok is érdekeltek voltak. Kácsor Grétát (19) a márciusi olimpiai selejtezőtornára (amelyet majd júniusban pótolnak) hívták be, Vámos Petra (19) pedig a decemberi vb-n részt vett keretnek volt a tagja.
Öttusa
Az év elején még Gulyás Michelle-t (19) és Kardos Bencét (21) emlegették olyan fiatalként, aki kivívhatja az olimpiai szereplést. Idén már csak a felnőtt vb-n és a június elsején záruló olimpiai kvalifikációs ranglistán lehetett volna kvótát szerezni, utóbbi rangsorban az első nyolc nyert volna kvalifikációt.
Sportlövészet
Mészáros Eszter (17) tavaly Münchenben kvótát szerzett. A fiatalok közül a májusi plzeni kvalifikációs versenyen azoknak lett volna inkább sansza, akik a 10 méteres Eb-n is a felnőttek között indultak, mint Bajos Gitta (17), Dénes Eszter (18) vagy Klenczner Márton (18). Persze a nemrégiben világcsúcsnál is jóbb eredményt elérő Pekler Zalán (20) is bizakodhatott.
Tekvondó:
A 2020-as nyári ötkarikás játékokra (immár hiába) készülődő magyar tekvondósok közül négyen lehettek volna ott a tokiói olimpián, de csakis abban az esetben, ha sikerrel veszik az utolsó akadályt: az április 18-19-i, olaszországi ötkarikás kvalifikációs viadalt. Két lány és két fiú kapott volna lehetőséget rá, hogy kiverekedje magának a jogot a tokiói indulásra a milánói versenyen, a selejtezős sorozat befejező állomásán.
Úszás
A még idén is utánpótláskorú versenyzők közül a 17 éves Zombori Gábor volt egyértelműen esélyes a tokiói részvételre. A tavaly nyáron junior-világbajnokságot nyert úszó 400 m gyorson az egyetlen A-szintes tagja volt ezen a távon a magyar csapatnak.
Vívás
A kardcsapat oszlopos tagja Pusztai Liza (18, felnőtt-világranglista 11.) és Battai Sugár (16). A helyzet most úgy fest, hogy az utolsó világkupaversenyen csak akkor előzhetik meg a mieinket az ukránok, ha döntőt vívnak. Mi több, ha mi 8 közé jutunk, akkor a második hely is kevés a riválisunknak – így kijutunk az olimpiára. Muhari Eszternek (17) párbajtőrcsapatban már nincs, egyéniben viszont még lehet keresnivalója a kvótavadászatban: 51. a világranglistán.