- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Sznúker: két héten belül négy Eb-n remekelt, most a garázsban tartja formában magát Révész Bulcsú (13)

„Nem rettegek annyira a koronavírustól, csak nem egy pestis, hogy minden ember belehaljon” – mondja a 13 esztendős Révész Bulcsú, akinek – már az európai járványidőszak kellős közepén – a portugáliai Albufeirában volt jelenése az U18-as, az U21-es, a hatpirosas, valamint a felnőtt sznúker Európa-bajnokságon. Hazánk regnáló országos bajnoka 13 versenynap alatt összesen 22 mérkőzést vívott, ebből 16-ot nyert és csupán hatszor maradt alul riválisaival szemben. Ha hozzávesszük, mekkora bizonytalanság jellemezte a kinti helyzetet (is), különösen nagy bravúr, hogy kizárólag a sportra tudott koncentrálni.

A 13 éves Révész Bulcsú nem retteg a koronavírustól Fotó: Császár Márta/Facebook [1]

A 13 éves Révész Bulcsú nem retteg a koronavírustól  •  Fotó: Császár Márta/Facebook

„A szüleim izgultak helyettem is. Engem az egész szituációból csak az zavart, hogy folyamatosan jöttek a járvánnyal kapcsolatos hírek, és végig nagy bizonytalanságban éltem, hogy most akkor elindulhatok-e mind a négy tornán vagy csak hármon vagy csak kettőn? Szerencsére szépen ért véget a történet, mert az eredeti tervnek megfelelően a felnőttek versenyén is részt vehettem, utána pedig épségben hazaértünk.”

Az U16-os világbajnoki ezüstérmes sznúkeres és társai, a 16 éves Horváth Attila és a rutinos Fenyvesi Zsolt ráadásul kifejezetten jól vizsgáztak a portugáliai kontinensviadalokon, Bulcsú nem is rejti véka alá büszkeségét.

„Remekül szerepeltünk Portugáliában, Fenyvesi Zsolt a legjobb nyolcba jutott a felnőttek között, és Horváth Attila is büszke lehet magára, hiszen például megverte a korábbi U18-as Európa-bajnokot, Tyler Reest. Ami engem illet, az U18-as és a hatpirosas tornán egyaránt a negyeddöntőbe jutottam, legyőztem az egyik legjobb ír játékost 3–1-re, illetve a felnőttek között 98-as bréket löktem, amellyel ötödik helyen végeztem a vonatkozó ranglistán. Összességében sokat fejlődtem tavaly Izrael óta. Úgy érzem, hogy ez a kéthetes portugáliai megméretés benne van a top háromban azok közül, amelyekre a legbüszkébb vagyok – bár még nem vettem részt olyan igazán sok versenyen. De ez a mostani különleges emlék marad, mivel még sosem játszottam ennyi meccset egyhuzamban, a felnőtt Eb-n már éreztem is, hogy elfáradtam. Elképesztő tempót diktáltak a szervezők: aki például az U18-as tornán elődöntőbe jutott, annak a fináléba jutás előtt még az U21-es csoportkört is meg kellett kezdenie. De nem baj, mert – remélhetőleg – még sok ilyen versenyem lesz, muszáj hozzászoknom ehhez a meccsterheléshez.”

A 13 éves fiatalember és családja a portugáliai kaland után két hétre önkéntes karanténba vonult, ami lehetőséget biztosít a jól megérdemelt pihenésre – gondolná a laikus, ám Bulcsú másként éli meg a bezártságot.

„Van egy olyan sajátosságom, hogy egyszerűen képtelen vagyok elaludni, ha előtte nem fárasztom ki magam a friss levegőn. Ez okoz nehézségeket, hiszen most nem mehetek sehova, de azt azért nem mondanám, hogy unatkozom. Rengeteg tanulnivalót kapok a tanáraimtól, a maradék időmben pedig lemegyek a garázsba sznúkerezni. Ugyanúgy gyakorolhatok otthon, mint a járvány előtt, tehát ebből a szempontból nekem nem tehet keresztbe a vírus.”

További korosztályos hírek BILIÁRDBAN [2] a sportági aloldalunkon.