- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Barátkozik a gondolattal

Zombori Gábor, a Budafóka SE 17 éves sportolója augusztusban a budapesti korosztályos vb-n bombameglepetésre világbajnoki csúccsal nyert 400 m gyorson, s akkor őszintén bevallotta, nem is nagyon álmodott egy ahhoz hasonló kiugró eredményről. [1]

Most azonban már az sem lenne nagy szenzáció, ha a tokiói olimpián is láthatnánk medencébe ugrani, hiszen egyelőre ő az egyetlen, 400 gyorson A-szintes versenyző a magyar csapatban.

Zombori Gábor álma a tokiói szereplés, de nem görcsöli túl Fotó: Mura László [2]

Zombori Gábor álma a tokiói szereplés, de nem görcsöli túl  •  Fotó: Mura László

„Természetesen az országos bajnokság most a fő cél, annak rendelünk alá mindent a felkészülés során – kezdte Zombori Gábor. – A négyszáz gyorsra készülünk elsősorban, nem feltétlenül kell megúszni az augusztusi időt, de jó lenne megközelíteni, mert ezen múlik majd az olimpia. Ezen kívül a kétszázat is meg fogom nyomni, mert biztos tagja szeretnék lenni a váltónak is.”

Az ob előtt természetesen kőkemény munka folyik – ahogy azt már megszokhattuk, a világ különböző pontjain. Zomboriék nemrég jöttek haza a háromhetes thaiföldi edzőtáborból, és nem egészen egy hét múlva Dél-Afrikába utaznak hasonló időintervallumra.

„Persze kicsit fárasztó a sok utazás, de nagyon hasznos időszakokat töltünk el ezekben az edzőtáborokban. Thaiföldön az első hét az átállás miatt kissé nehézkes volt, de utána kifejezetten jól ment a munka, gyakran még túl is teljesítettem az edzőm, Horváth Tamás által előírtakat. Ugyanezt várom Dél-Afrikától is, azt remélem, hogy csúcsformában ugorhatok neki márciusban az országos bajnokságnak.”

A két meleg égövi edzőtábor között Belgiumban szerepelt versenyen. Bár az idők kissé elmaradtak a várttól, de pánik nincs, hiszen szó sem volt még formaidőzítésről – azt inkább az év hátralévő részére tartogatná, főleg ha valóra válna a nagy álom, az olimpia.

„Barátkozom már a gondolattal, hogy lehet, én is részese lehetek a játékoknak. De nem akarom görcsösen, nem leszek akkor sem nagyon elkeseredve, ha nem sikerül. Még ifjúsági korú vagyok, van időm, de óriási lehetőség lenne számomra a részvétel.”

Ha minden úgy alakul, ahogyan azt Zombori szeretné, a májusi budapesti felnőtt Európa-bajnokságon és a július végi–augusztus eleji tokiói olimpián is indulhat. Az még kérdés, hogy eközben mennyire férne bele a programba a júliusi, aberdeeni junior Európa-bajnokság, ezzel kapcsolatban egyelőre ő sem tud biztosat mondani. Úgy gondolja, előbb sikerüljön jól az országos bajnokság, és legyen meg az olimpia. Ehhez jelentős támogatást nyújt neki a Mol Alapítvány, amelyet eszközvásárlásra költ, legutóbb futópadot vett belőle – s abban bízik, hogy meg sem áll Tokióig.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN [3] a sportági aloldalunkon.