UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2020-04-10 15:01

Strandröplabda: a Hajós, Stréli kettős szívesen kitaposná a nemzetközi elitbe vezető utat a fiataloknak

A 2018-ban ifjúsági olimpiai negyedik helyet és felnőtt országos bajnoki címet szerzett Hajós Artúr, Stréli Bence duó a nemzetközi körforgásba vágyik, ennek megfelelően 4-5 csillagos World Tour-versenyek selejtezőin is homokra lépett volna a nyáron. A koronavírus azonban keresztbe tett a fiatal strandröplabdázóknak, akik így a hazai trón visszaszerzését tűzték ki elsődleges céljuknak.

Az érettségi után nem mentek egyetemre, úgy döntöttek, inkább a strandröplabdázásnak szentelik minden szabad kapacitásukat. Hajós Artúr (19) és Stréli Bence (18) azonban azzal nem számolhatott tavaly, hogy az idén a koronavírus-járvány totálisan átírja előzetes terveiket. „Sorra kapjuk az értesítéseket, hogy törlik a nemzetközi versenyeinket, pedig idén nyáron főleg ezekre fektettük volna a hangsúlyt. Már rendelkezünk annyi ponttal, hogy a 4-5 csillagos World Tour-versenyeken elindulhassunk – igaz, még csak a selejtezőben –, és ezeken találkozhatnánk olyan nagyágyúkkal, akiktől úgy is tanulhatunk, ha rögtön kiejtenek minket” – magyarázza Hajós. „Az a legnehezebb, hogy továbbra is gőzerővel készülünk, de nem tudjuk, hogy mire. A tervek szerint az országos bajnokság július legvégén kezdődne, addig nemigen tehetünk mást, minthogy a csepeli bázisunkon együtt készülünk Artúrral. Nemrég járt le a kéthetes karanténidőszakunk, amelyet Malajziából hazatérve önként vállaltunk” – teszi hozzá Stréli.

Hajós Artúr és Stréli Bence kettőse jó ideig az utolsó nemzetközi viadalán vett részt Malajziában Forrás: hunvolley.hu
Hajós Artúr és Stréli Bence kettőse jó ideig az utolsó nemzetközi viadalán vett részt Malajziában Forrás: hunvolley.hu
A fiúkat ugyanis az egzotikus Langkawi szigetén érte a világjárvány kirobbanása: a malajziai viadalon több rutinos róka ellen is próbára tehették tudásukat, végül a kilencedik helyen végeztek. „Ez már közelített ahhoz a szinthez, amelyhez szeretnénk hozzászoktatni magunkat. Malajziában is volt néhány csapat, amely azt a taktikát választotta, hogy a páros egyik tagjának egy rutinos versenyzőt nevezett, akinek elég sok pontja van ahhoz, hogy felhúzza a nullapontos társát. Sok ország él ezzel a lehetőséggel, nekünk – sajnos vagy nem sajnos – nincs erre lehetőségünk, magunkat kell feltornásznunk a nemzetközi élmezőnybe. Ehhez pedig versenyről versenyre kell utaznunk, minél többre. Na, ez az, amit most nem tudunk megtenni” – mondja csalódottan Hajós. Buday Balázs és Soós Izsák tanítványai egyéves szünet után találtak újra egymásra: az előző szezonban csak egyetlen ob-fordulón, valamint a kilencedik hellyel végződött U20-as Európa-bajnokságon játszottak együtt, amúgy Artúr Benkő Balázzsal, Bence pedig Oláh Botonddal alkotott párt. „Úgy gondolom, mindketten sokat tanultunk az elmúlt évből, függetlenül attól, hogy nem lett olyan eredményes, mint ahogyan terveztük. Emberileg és kommunikációban mindenképpen fejlődtünk. Kiléptünk a komfortzónánkból, de ez is csak a mi érdekünket szolgálta. Idén mindenképpen szeretnénk visszaszerezni a magyar bajnoki címet, ami nyilván nem lesz könnyű, elvégre a címvédők – Bán Viktor és Kiss Dani – is győzni akarnak majd” – így Stréli. Noha a fiúk szerint Magyarországon is évről évre erősödik a mezőny, az igazi bravúrt mégiscsak a nemzetközi elitbe való betörés jelentené, amihez a férfiaknál egyértelműen ők állnak hazánkban a legközelebb. „Ezt nevezik édes tehernek. Látjuk, hogy a mögöttünk fejlődő 11-12 éves gyerekeknek mekkora előnyt jelentene, ha lehetőségük lenne arra, amire anno nekünk még nem volt. Jó lenne 15-20 év múlva azt mondani, hogy mi tapostuk ki előttük a nemzetközi élmezőnybe vezető utat. Szeretnénk nekik bebizonyítani, hogy rengeteg munkát belefektetve idővel igenis el lehet jutni Európa- és világbajnokságokra és esetleg majd az olimpiára is” – mondja ki a végszót Hajós. További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.