UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2020-04-11 18:56

Vízilabda: az „úszógép” Dobi Dorina villámgyorsan ért a legjobbak közé

Az Eger női vízilabdacsapatának 17 éves ígérete, Dobi Dorina három éve vetette bele magát igazán a sportágba, de már korosztályos válogatottnak és OB I-es játékosnak mondhatja magát.

Nem akármilyen gyorsasággal fejlődik a ZF-Eger női vízilabdacsapatának 17 éves korosztályos válogatott játékosa, Dobi Dorina. A kijelentést az támasztja alá, hogy tulajdonképpen három éve, csupán 2017-ben kezdett komolyan pólózni, előtte kilenc éven át versenyszerűen úszott. Azt sem rosszul: országos döntőben szerepelt. Aztán jött a váltás. A gyermekbajnokságban alig töltött el időt, utolsó évesként került oda, jóformán a serdülő korosztálytól kell számítsuk pályafutását.

Dobi Dorina jó úszóalapjaihoz kiváló képességek is kellettek  Fotó: Polák Zsófia
Dobi Dorina jó úszóalapjaihoz kiváló képességek is kellettek Fotó: Polák Zsófia
„Rövid ideig egyszerre úsztam és pólóztam, de amikor 2017-ben már csak a vízilabdával foglalkoztam, serdülőként nagyon meghajtottam a nyarat, így hamar az ificsapat edzéseire kerültem, és egy évvel később már a felnőttekkel tréningeztem együtt. Szerencsére könnyen és gyorsan be tudtam illeszkedni a csapatba. Sokan azt mondják, az úszás önmagában túl monoton, és feltételezik, én is ezért váltottam. Nem így van. Egyszerűen csak jobban magával ragadott a vízilabda közege. Persze, előnyömre vált, hogy sokáig úsztam. A gyorsaságomon meglátszik. Volt edzőm, aki egyenesen úszógépsornak nevezett. Mára mondhatom, egészen jól átlátom a pályát is. Ebben nagy szerepet játszhat, hogy a mai napig rengeteg meccset nézek és folyamatosan tanulom az elméletet.” Az Egerben is született Dorina az előző évadban még csak néhány mérkőzésen szerepelt a női OB I-ben, első nagyobb sikerét az ifjúsági bajnokságban szerzett bronzérem és a korosztályos válogatottság hozta meg tavaly. Az U17-es nemzeti csapatnak bár nem jött ki a lépés a görögországi Voloszban rendezett Európa-bajnokságon, és a kilencedik helyen zárt, a fiatalok számos élményt szerezve, első ízben tapasztalták meg milyen Magyarországot képviselni egy nemzetközi tornán. Ősztől pedig az Eger háromszoros olimpiai bajnok edzője, Biros Péter bedobta a mélyvízbe Dobit, és rendszeresen lehetőséget ad neki az OB I ötödik helyén tanyázó együttesben.
Dobi Dorina ebben az évadban nyolc meccsen játszott az OB I-ben Fotó: Fehér Anna
Dobi Dorina ebben az évadban nyolc meccsen játszott az OB I-ben Fotó: Fehér Anna
„A válogatottság az egyik nagy célom volt tavaly. Rendkívüli boldogsággal tölt el, hogy ott lehettem az Eb-n, óriási löketet adott a továbbiakhoz. Az eredményünk sajnos már hagy némi kívánnivalót maga után. Idén lettem elsőéves ifi, de a bajnoki bronznak különösen örültem, mert bár idősebbekkel nyertem, úgy éreztem, én is hozzátettem a magamét a sikerhez. Amikor először közölték, hogy számítanak rám az OB I-ben, persze megilletődtem. Szerintem mindenki hasonlóképp reagál. A tudat, hogy játszhatok a felnőttekkel megkettőzte a motivációmat és Peti is egyre jobban megismer, több lehetőséget biztosít. Miután sok fiatal vízilabdázik az élvonalban, az ifjúsági bajnokságban is jó, színvonalas meccseket vívnak a tabella első felében lévő csapatok, de persze a felnőtt első osztály gyorsabb, technikásabb. A nagyok befogadtak. Amikor kell, akkor biztatnak és segítenek, a tanulásomat, fejlődésemet tartják ők is a legfontosabbnak. Ez nagyon jól esik.” A felnőttek között többnyire kapáson, a korosztályában rosszkézen játszó játékos az ifimezőnyben remek mutatókkal rendelkezik. Az eddigi 16 mérkőzésen 59-szer volt eredményes, ezzel negyedik a góllövőlistán, de az ő nevéhez fűződik a pontvadászat második legtöbb labdaszerzése is. Sajnálja, hogy a koronavírus-járvány félbeszakította az idényt, mert véleménye szerint a harmadik helyen álló, Szilágyi Péter irányította ifigárda a tavalyi harmadik helyét is túlszárnyalhatta volna. De természetesen ő is úgy gondolja, az egészség mindennél fontosabb. Ha a folytatás egyelőre bizonytalan is, és maradnak az otthoni edzések, a célok nem változnak.
Dobi Dorina tavaly Eb-n is járt a korosztályos válogatott tagjaként Forrás: MVLSZ
Dobi Dorina tavaly Eb-n is járt a korosztályos válogatott tagjaként Forrás: MVLSZ
„Jövőre mindenképpen szeretnék érmet nyerni a felnőttcsapattal is. Hosszabb távon természetesen a felnőttválogatottság lebeg a szemem előtt és a legszebb nemzetközi sikerek. Most otthon készülünk, kapjuk a feladatokat, erősítünk. Próbálok minden nap eljárni futni, de a víz már nagyon hiányzik.” Az egri Neumann János Gimnázium tizenegyedikes diákját duplán érinti a bizonytalanság a kényszerszünetben. „Van egy szokásom, vagy nevezzük babonának. Eddig mindig tudtuk mikor, hol és kivel lesz a következő meccsünk, ezáltal azt is, hogy milyen színű sapkában játszunk majd. Én arra készülve, csak olyan színű sapkát veszek fel minden edzésen az összecsapásig, amilyen akkor rajtam lesz. Erőt merítek abból, ha jól megy benne a gyakorlás és megnyugtató érzés fog el. Jó lenne már tudni, legközelebb melyiket kell válasszam.” Az első információkra még egy hónapot azonban várni kell, miután a szövetség március 13-án a koronavírus-járvány miatt határozatlan időre elhalasztott minden versenyrendszerébe tartozó sportrendezvényt, a folytatással kapcsolatban legközelebb május 11-ei ülésén hoz döntést. Addig marad az otthoni készülés, a tanulás és a sütés-főzés. A napokban Dobi Dorina is előszeretettel áll neki a sütikészítésnek, ha nem hiányzik konyhájából a két fő alapanyag: a banán és a zabpehely. További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon