UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2020-04-18 16:47

Cselgáncs: olimpiai bronzérmes testvérével utazna a 2024-es párizsi játékokra Kenderesi Péter (15)

Olimpikon úszó bátyja nyomdokaiba lépne a PVSK utánpótlás-válogatott dzsúdósa, Kenderesi Péter. A tizenöt éves, korosztályos Európa-kupát, országos bajnokságot és diákolimpiát nyert fiatalember a 2024-es párizsi játékokra fókuszál, ahová reményei szerint testvérével együtt utazhat.

A 15 éves Kenderesi Péter nem akar lemaradni bátyjaitól, jóllehet, amíg Loránd és Tamás az úszás mellett tették le a voksukat – előbbi már visszavonult, utóbbi pedig 24 évesen már olimpiai bronzérmesnek, valamint Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmesnek mondhatja magát –, addig ő dzsúdózik.

Kenderesiék a medence partján: a dzsúdós Péter (balról) is megtanult úszni Forrás: bama.hu
Kenderesiék a medence partján: a dzsúdós Péter (balról) is megtanult úszni Forrás: bama.hu
„Édesanyáméknak nagyon fontos volt, hogy megtanuljunk úszni, így ez nálam sem maradhatott el. A küzdősportok azonban jobban érdekeltek, ezért a korábbi lakóhelyünkhöz közel, Bonyhádon elkezdtem karateórákra járni – árulta el a bama.hu-nak a PVSK 15 éves reménysége. – Nagyjából négy és fél éve, amikor elköltöztünk Pécsre, megnéztem egy dzsúdóedzést a PVSK-nál, és azonnal beleszerettem a sportba. Nagyon megfogott, hogy mennyi mindentől függ a győzelem, és a fizikálisan gyengébb ellenfél is megverheti az erősebbet. Ráadásul a PVSK dzsúdószakosztályának vezetője, Kersics Antal már az első edzésemen azt mondta a szüleimnek, hogy csak akkor enged el, ha hoznak helyettem egy másik, legalább ilyen tehetséges gyereket. Ugyan azóta odavittük az öcsémet is, de én természetesen maradtam a klubnál, és nem is tervezek váltani. " Idővel kiderült, nem véletlenül ragaszkodott Kercsis Antal az akkor még csak 10 éves fiúhoz. Az utánpótlás-válogatott Kenderesi Péter az elmúlt négy és fél évben korosztályos Európa-kupa-győztes lett, országos bajnokságot és diák­olimpiát nyert, valamint a kisebb versenyeken is sorra gyűjtötte az érmeket. Ráadásul az önbizalma is a helyén van: eltökélt szándéka, hogy egyszer a testvérével együtt utazzon az olimpiára.
Kenderesi Péter (középen) korosztálya egyik legeredményesebb magyar dzsúdósa Forrás: PVSK
Kenderesi Péter (középen) korosztálya egyik legeredményesebb magyar dzsúdósa Forrás: PVSK
„Úgy tervezzük, hogy 2024-ben közösen utazunk a játékokra – mondta határozottan a fiatal sportoló. – Ezért még nagyon sokat kell tennem, de mindenképp ez a cél. Próbáljuk felfelé húzni egymást, esténként mindent átbeszélünk, s a jelenlegi helyzetben az otthoni edzéseinket is együtt csináljuk." Mint ismert, a koronavírus-járvány majdnem az egész világon leállította a sportéletet, s ez alól a dzsúdó sem kivétel: a cselgáncsozók is otthon próbálnak formában maradni. „Jelenleg is napi kétszer edzek, egyet délelőtt, egyet délután. Nem szabad ellustulni, hiszen ha visszaveszek, akkor a járványhelyzet után lehet, hogy legyőzne, akinél a karantén előtt még jobb voltam. Ezt nem engedhetem meg magamnak" – tette hozzá Kenderesi. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.