UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2020-04-28 12:12

Sakk: kiszámíthatatlan szerb csapat vár az ifjúsági válogatottra

Kedd késő délután online mérkőzésen méri össze erejét a magyar és a szerb ifjúsági sakkválogatott.

Igazi felüdülésként szolgál a koronavírus-járvány miatti versenyszünetben a kedden 18 óra 15 perckor kezdődő online sakkmérkőzés, amelyet a magyar ifjúsági válogatott vív a szerbek korosztályos legjobbjai ellen. A Hello, Sakk! csatorna szervezte U18-as összecsapásnak Ribli Zoltán, az ifjúsági válogatott szövetségi kapitánya szerint a fő célja, hogy a két ország szövetsége komoly együttműködésbe kezdjen, de nem utolsó szempont a fiatalok éles szituációban történő gyakorlása sem.

Gaál Zsóka kiélezett partikra számít Forrás: Gaál Zsóka/Facebook
Gaál Zsóka kiélezett partikra számít Forrás: Gaál Zsóka/Facebook
A nemenként négy-négy fős nemzeti együttesek tagjai két 20 perces plusz 5 másodperces bónuszú rapidmérkőzést játszanak ellenfeleikkel. A kapitány szerint a lányok versenyében a magyarok, a fiúk viadalában a szerbek mellett szól a papírforma, de hangsúlyozza, a rapidmeccseken bármi megtörténhet. Így gondolja ezt a leánycsapat legmagasabb értékszámával bíró, a napokban 13. életévét betöltő Gaál Zsóka is. A háromszoros korosztályos Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes ajkai ígéret szerint azért nekik áll a zászló. „Papírforma szerint mi vagyunk az esélyesebbek, viszont az életkor és a rutin a szerb csapat mellett szól. Úgy gondolom, mi fogunk nyerni, de ismerve a szerbek küzdőszellemét, nem lesznek könnyű mérkőzések.” A fiúk között Pásti Áron az éltáblás, aki nála 100 Élő-ponttal többel büszkélkedő ellenfelet kapott.
A párosítások Forrás: MSSZ
A párosítások Forrás: MSSZ
„A szerbeknek nagyon erős csapatuk van. Mind életkorban, mint Élő-pontszámban picit felettünk állnak, de úgy érzem, annyival nem, hogy esélytelenek legyünk. Izgalmas, színvonalas partikban és jó hangulatú versenyben reménykedem” – nyilatkozta a szövetségnek a 2006-os születésű játékos. A mérkőzés felvezetőjét 18 órától a Twitch-en lehet élőben megtekinteni, a két forduló a chess.com-on is követhető lesz. További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.