- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Úszás: „A legjobb döntés született a junior Európa-bajnokság törlésével”

Múlt pénteken jelentette be az Európai Úszó Szövetség (LEN), hogy a koronavírus-járvány miatt törli a 2020-as junior Európa-bajnokságot az összes szakágban, vagyis úszásban, nyílt vízi úszásban, műugrásban, műúszásban és vízilabdában.

Petrov Iván maximálisan egyetért a junior Eb törlésével Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport [1]

Petrov Iván maximálisan egyetért a junior Eb törlésével  •  Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport

A döntéssel kapcsolatban az utánpótlás úszóválogatott szövetségi kapitányát, Petrov Ivánt kérdeztük.

„Nem volt reális az a terv, hogy augusztusban vagy szeptemberben megrendezzék a junior Európa-bajnokságot. Bár úgy látszik, hogy a járványhelyzet a nyárra enyhül, sokat hagytak ki a versenyzők, ezért azt gondolom, minden szempontból jó döntés született. Megváltoztak volna az erőviszonyok attól függően, hogy ki tudott készülni és ki nem.”

Az utánpótláskorú úszók a döntés után nemzetközi verseny nélkül maradnak. Petrov szerint ebben a helyzetben különösen fontos a pozitív szemlélet.

„A szövetség és az edzők részéről is az a feladat, hogy jól kommunikáljunk a fiatalok felé. Nem történt tragédia a verseny törlésével, még ha egyeseknek az utolsó utánpótlás-eseménye lehetett volna, ezért csalódott lehet. De rengeteg példa van arra, hogy versenyzők ilyen helyzetből erősebben álltak fel.”

A junior-világbajnoki Zombori Gábornak is az utolsó korosztályos eseménye lehetett volna az aberdeeni Eb Forrás: Instagram [2]

A junior-világbajnoki Zombori Gábornak is az utolsó korosztályos eseménye lehetett volna az aberdeeni Eb  •  Forrás: Instagram

A Győri Úszó SE vezetőedzője azt mondta, még nem eldöntött kérdés, hogy jövőre az egy évvel idősebbek is versenyezhetnek-e a korosztályos Eb-n, ő személy szerint nem bontaná meg a bevált rendszert. Egyébként is amondó, hogy korai még nagyon előretekinteni (hiszen például a 2021-es EYOF-ot is elhalasztották), egyelőre legyünk túl az idei esztendőn.  

„Most az első, hogy mindenki nyerje vissza a formáját, a kéthónapos megállás nagyon hosszú, de ne felejtsük, ezt a hátrányt mindenki elszenvedte. Júniustól talán mindenki elkezdheti a munkát, és talán a szokásos augusztusi uszodaleállásokat is el tudjuk kerülni. Az egyén- és versenyszámfüggő, hogy kinek mennyi idő lesz visszajönni. A sprintereknek könnyebb dolguk van, a hosszabb távokon viszont több vizes óra maradt ki. De a legfontosabb, hogy újra medencében lehessenek, ezt látom a saját versenyzőimen is.”

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN [3] a sportági aloldalunkon.