- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Magyar Sport Napja: Van mire büszkének lennünk − Szabó Tünde

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Sárfalvi Péter helyettes államtitkár szűk körű megemlékezést és koszorúzást tartott a Szabadság téri MAC-emlékműnél szerdán a Magyar Sport Napja alkalmából − írja az nso.hu. [1]

Kőbán Rita Csik Ferenc-díjban részesült Forrás: MOB [2]

Kőbán Rita Csik Ferenc-díjban részesült  •  Forrás: MOB

Szabó Tünde beszédében kiemelte, van mire büszkének lennünk, hiszen Magyarország előkelő helyet foglal el a világ sportnemzeteinek rangsorában, és fontos, hogy legyen az évnek egy olyan napja, amikor a sportsikereinkre emlékezünk:

„A sport olyan erő, amely gyakran tudja egyesíteni az embereket társadalmi, politikai, vallási vagy kulturális hátterüktől függetlenül. Erre az egységre pedig nagy szükség lesz, amikor a nemzetközi sportélet újraindulhat.”

Hozzátette, ma akár a nagy elődökre vagy az aktív sportolóinkra gondolunk, egy dolog mindannyiukban közös, ez pedig a kitartás és a küzdeni tudás. „Ezekre az értékekre építhetünk a mostani nehéz helyzetben és a jövőben is” − hangsúlyozta az államtitkár.

A Magyar Sport Napja alkalmából minden évben hivatalos ünnepségen tüntetik ki a magyar sportért aktívan tevékenykedő szakembereket, ilyen eseményre azonban a járványhelyzet miatt ezúttal nem volt lehetőség, de a díjakat ettől függetlenül odaítélték. A testnevelés és a sport iskolai népszerűsítésében, az ifjúság testedzésének és a diáksport szervezésében, fejlesztésében hosszú időn keresztül eredményes tevékenység elismerésére az iskolai, diák- és egyetemi sport területén tevékenykedő személyek részére adományozható Keszei Endre-díjban részesült Halász József Attila, Egri Gyula és Juhászné Tóth Mária.

Szabó Tünde szerint szükség lesz az egységre, ha újraindul a nemzetközi sportélet  Fotó: Tumbász Hédi [3]

Szabó Tünde szerint szükség lesz az egységre, ha újraindul a nemzetközi sportélet  •  Fotó: Tumbász Hédi

A nevelői nevelői, valamint oktatómunka, ezen felül az edzők életműjének elismerésére, továbbá a kiemelkedő teljesítményt elérő sportolókat felkészítő sportszakemberek részére adományozható Bay Béla-díjban részesült Demeter György és Pócsföldi Ottó.

A kiemelkedő eredményeket elért sportolók részére és az életmű elismerésére adományozható Csik Ferenc-díjat kapta Kőbán Rita, Komáromi Tibor és Kovács Antal. A sport népszerűsítésében, a lakosság fizikai és erkölcsi állapotának fejlesztése érdekében hosszú időn keresztül nyújtott kiemelkedő munka miatt a testneveléssel és a sporttal foglalkozó civil szervezetekben, köztestületekben dolgozó személyeknek, továbbá a magyar testkultúra és sportélet fejlesztése érdekében a hazai és nemzetközi sportéletben hosszú ideig eredményesen dolgozó személyeknek adományozható Eszterházy Miksa-díjban részesült Bartos Adél és Péter Attila.

A sportban kiemelkedő oktatói és tudományos tevékenységért járó Kemény Ferenc-díjat Szabó Tamás, Gábor Antal Áron és Soós Ágnes kapta. Kiemelkedő tevékenységéért miniszteri elismerésben részesült Bozsik Anna, Süli András József, Haide Éva, Esztergomy Zoltánné, Matolcsi István és Farkas Tibor.

A Magyar Atlétikai Club 1875-ben ezen a napon rendezte a kontinens első szabadtéri sportversenyét Budapesten. Ennek emlékére nyilvánította a kormány 2000-ben május hatodikát a Magyar Sport Napjának.