UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2020-05-07 15:44

Kézilabda: még a járvány diktál – Balatonbogláron dolgoznak az újrakezdésen

„Lehet érezni, hogy már nagyon mennének le a terembe” – mondta a NEKA egyelőre otthon készülő játékosairól az akadémia edzője, ifj. Kiss Szilárd, akit megkérdeztünk az őszre tervezett leány ifjúsági világbajnokságról is.

Hétfőn hatályba léptek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos sportot érintő intézkedések, amelynek értelmében kisebb csoportokban már lehet edzéseket tartani. Ám ez nem jelenti azt, hogy mindenütt egy csapásra újraindul az élet: a balatonboglári NEKÁ-n például egyelőre azon dolgoznak, hogy minél hamarabb elkezdhessék. „Egyelőre még az otthoni edzések mennek tovább, mi nem vagyunk abban a helyzetben, mint egy átlagos klub – mondta ifj. Kiss Szilárd, a NEKA női NB I/B-s csapatának vezetőedzője. – Hozzánk az ország minden pontjáról érkeznek gyerekek, ott laknak a lakófaluban, ami szigorúbb intézkedéseket igényel, mintha a saját otthonukból jönnének edzésre. Amikor minden feltétel adott lesz, bele fogunk vágni a munkába.”

A NEKA játékosainak még várniuk kell a közös edzésekre Fotó: Tompos Gábor/NEKA
A NEKA játékosainak még várniuk kell a közös edzésekre Fotó: Tompos Gábor/NEKA
A tréner hozzátette, hogy természetesen már van egy felkészülési tervük, hiszen a járványhelyzet most már láthatóan afelé halad, hogy idővel elkezdődhetnek a különböző sorozatok. Az igazi újrakezdés azért is fontos lenne, mert érhetően a játékosok egyre nehezebben bírják a kényszerpihenőt. „Azt érzékeltem, hogy volt egy holtpont a negyedik héten és most is valami hasonlóhoz érkeztünk. A digitális kihívásai mellett, ami egyébként talán még időt vesz el, mintha rendesen iskolába járnának, mennek az egyéni edzések is. Becsületesen csinálják, de ez nem könnyű feladat, időnként be kell iktatni kisebb pihenőket, másféle edzéseket. Vannak online beszélgetéseink is, amelyeken elméleti órákat tartunk, amire alaphelyzetben nem lenne lehetőség. Nehéz ez az időszak, de már annyi töltetet kaptak a kézilabdától, hogy ezek az emlékek erősebbé teszik őket most is. Azt viszont lehet érezni, hogy már nagyon mennének le a terembe.” Kiss Szilárd a NEKA mellett a leány ifjúsági válogatottat is irányítja, amely jelenlegi tudásunk szerint szeptember végén-október elején, azaz szezon közben vehet részt a horvátországi U18-as világbajnokságon. „Érdekes az időpont, de most abban a helyzetben vagyunk, hogy minden borul. Ha valóban akkor rendezik meg a tornát, nagyon nehéz lesz a felkészülés, hiszen maximum egy hetünk lesz közösen készülni, és értelemszerűen nem egyforma terhelésből érkeznek majd hozzánk a játékosok. De egyelőre minden feltételes, a következő hónapokban is a járványhelyzet határozza meg az életünket.” További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.