UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2020-05-07 12:28

Kosárlabda: „Ne törjetek össze!” – üzeni a Zsíros Akadémia elnöke

A kőbányai Zsíros Tibor Kosárlabda Akadémia elnökével, Hajdu Péterrel beszélgettünk a koronavírus-járványról, az edzések esetleges újraindulásáról, valamint a klub következő évadbeli céljairól.

Május 4-től az egész országban megengedetté vált a sportegyesületek által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzéseken való részvétel. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége ennek ellenére óva inti az egyesületeket a tréningektől: a szervezet a korábbi döntését (a válogatott és egyéb szakmai programok május 31-ig történő felfüggesztéséről) fenntartja és a csapatoknak sem javasolja, hogy megkezdjék az edzéseket − áll az MKOSZ közleményében.

A kőbányaiak juniorcsapata bánhatja leginkább a bajnokságok idő előtti végét Forrás: darazsak.hu
A kőbányaiak juniorcsapata bánhatja leginkább a bajnokságok idő előtti végét Forrás: darazsak.hu
A Zsíros Tibor Kosárlabda Akadémia elnöke, Hajdu Péter egyetért a szövetség álláspontjával, ennek okán a terv az, hogy május végéig kidolgozzák, milyen feltételek mellett kezdhetik meg a munkát júniustól: „Óvatosnak kell lennünk, hiszen a koronavírus továbbra is jelen van. Mint azt tudjuk, nem feltétlenül az ifjú sportolókra veszélyes a fertőzés, sokkal inkább az idősebb családtagjaikra. Fel kell készülnünk arra, hogy a lehető legbiztonságosabb körülmények között induljon be nálunk a kosárlabdaélet. Ennek alapjai a megfelelő higiéniai feltételeket elősegítő fertőtlenítők, a nyitott ablakok mellett zajló tréningek és a minél kisebb létszámú csoportok. Arra is ügyelnünk kell, hogy ne találkozzanak a csarnokban az edzésen egymást váltó csapatok.” A szakember arra hívta fel a figyelmünket, ha minden a tervek szerint halad, úgy akár az egész nyarat végigdolgozhatják. „Persze ez nem ilyen egyszerű, hiszen a szülők írásos engedélyeire is szükség van. Érthető, ha valaki nem szeretné közösségbe engedni a gyerekét, ugyanakkor – az eddigi visszajelzések alapján – a tanítványaink több mint kilencven százaléka részt venne a foglalkozásokon. Hozzáteszem, borzasztóan nehéz lehet most a családi élet, hiszen a tizenéves koruk elején járó fiataloknak rengeteg energiájuk van. Biztos vagyok abban, hogy nem egyszerű feladat hónapokig lekötni őket a budapesti panellakásokban.” Kiscsoportokat említett az elnök, amely maximum hat-nyolc főt jelent edzésenként. A program tehát könnyen nevezhető egyéni képzésnek is. „Ez azt jelenti, hogy az összes korosztályos csapatunkat három részre kell bontanunk. Ha az eredetileg másfél órás edzések idejét megfelezzük és tizenöt percet a csoportok váltására szánunk, úgy legalább két órára van szükségünk ahhoz, hogy tizenkét-tizenöt gyereket foglalkoztassunk. A helyzet tehát nem egyszerű, rengeteg időt és tökéletes logisztikai megoldást követel.”
Hajdu Péter azt javasolja a fiataloknak, hogy próbálják a lehető legtöbbet kihozni a karanténidőszakból
Hajdu Péter azt javasolja a fiataloknak, hogy próbálják a lehető legtöbbet kihozni a karanténidőszakból
Március közepén a szövetség – nemre és korosztályra való tekintet nélkül – befejezettnek nyilvánította az összes, az égisze alá tartozó versenysorozatot, így az utánpótlás-bajnokságokat is. A kőbányaiak a serdülők, a kadétok és a juniorok között is jó eséllyel pályáztak az országos bajnoki nyolcas döntőben való részvételre. Mi több, Hajdu az idősebbektől azt várta, hogy legalább az éremért küzdjenek, tehát őket különösen rosszul érintette a járvány miatt hozott intézkedés. „Nagyon fájhatott azoknak a játékosoknak is, akik a korosztályos válogatottság kapujában álltak (Hajdu Péter, Pafféri Péter, Simonics Levente, Simonics Olivés és Vámos Ádám – a szerk.), hiszen az Európa-bajnokságokat szintén lefújták. Természetesen a junioroknak sem egyszerű, sokat vártam tőlük, és ők is maguktól. A múlton azonban nem szabad rágódni, nem csak mi jártunk hasonlóan, hanem mindenki. A tervünk az, hogy – a kosarasok töretlen fejlődése érdekében – a következő kiírásban a női NB I/B csoportos bajnokságban és a férfi NB II-ben egyaránt indítunk csapatot. Bízom abban, hogy emellett valamelyik korosztályos bajnokságban érmet is szerzünk. De egyelőre nem ez a fontos, hanem az, hogy mindenki tartson ki! Tudom, hogy ez most nagyon nehéz, a  fiataloknak mégis azt üzenem, hogy lélekben ne törjenek össze, inkább próbálják a lehető legtöbbet kihozni a karanténidőszakból, és dolgozzanak azon, hogy a legjobb formában térjenek vissza a pályára.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.