- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Úszás: Wladár Sándor 17 évesen megverte a világot

Már tizenöt évesen felhívta magára a figyelmet a felnőttek között, amikor a Nyugat-Berlinben rendezett 1978-as világbajnokságon 200 méter háton a hatodik helyen csapott célba, ugyanabban az évben a firenzei ifjúsági Eb-ről két aranyéremmel tért haza. De az igazán nagy dobása természetesen még hátra volt Wladár Sándornak: az 1980-as moszkvai olimpián ért fel a csúcsra.

Wladár Sándor 17 évesen nyert Moszkvában Forrás: MTI [1]

Wladár Sándor 17 évesen nyert Moszkvában  •  Forrás: MTI

Mindössze tizenhét esztendősen legerősebb számában 200 m háton nem talált legyőzőre, a döntőben nagy csatában legyőzte a nála hét évvel idősebb, ezüstérmes Verrasztó Zoltánt. Wladárnak köszönhetően 44 év – Csik Ferenc 1936-os diadala – után nyert újra magyar férfiúszó aranyat az olimpián.

Néhány évvel ezelőtt a Borsnak így emlékezett vissza a legendás sikerre.

„Életem eddigi ötvenöt éve során két misztikus élményem is volt. Miután Moszkvában 100 háton ötödik lettem, a 200 hát fináléjában százhetvenöt méternél minden erőm elhagyott. Valamennyi testnyílásomon dőlt befelé a víz. Ám mielőtt feladtam volna, édesanyám Bu­dapestről éteri hullámokon azt üzente: <Ne add fel, fiam!> Ettől aztán erőre kaptam, és nyertem.”

Manapság pedig már, egészen pontosan 2017 óta a Magyar Úszó Szövetség elnökeként dolgozik, az ő regnálása alatt rendeztünk tavaly junior-világbajnokságot, világkupa-versenyeket, és megkaptuk a 2021-re halasztott 2020-as felnőtt Európa-bajnokság rendezési jogát is.

A sorozat korábbi részében:
Kovács Antal – 1992, Barcelona [2]

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN [3] a sportági aloldalunkon.