- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Elrajtolt a Diákolimpia GameTime elnevezésű viadal

A koronavírus-járvány miatt március 11-én félbeszakadt a diákolimpia idei versenysorozata − ez idő alatt a megméretések mindössze húsz százaléka ért véget. A veszélyhelyzet rengeteg diáknak és felkészítőtanárnak okozott szomorúságot, hiszen hosszú hónapok, sőt évek befektetett munkája veszett ezúttal kárba.

diakolimpia_gametime_logo_blue-1 [1]A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) a sorozat félbeszakítása óta azon dolgozott, hogy a jelenlegi korlátozásokhoz igazodva − a lehetőségekhez mérten − kárpótolja a sportoló tanulókat. Az új, online felületen működő, ekképpen otthon is teljesíthető „Diákolimpia GameTime” elnevezésű programot nyolc sportágban (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, röplabda, asztalitenisz, torna, atlétika és multisport − a szerk) hirdették meg. Kategóriánként három nehézségi fokozatban kilenc-kilenc kihívást kell teljesíteniük a diákoknak a tanév végéig, és az erről szóló videókat fel kell tölteniük a verseny hivatalos honlapjára. [2]

A legsikeresebb résztvevők és a legtöbb tanulót bevonó pedagógusok sportszereket és sportruházatot kapnak díjazásként. A kihívások a diákolimpia III-IV. korcsoportjának (11-14 év) életkori sajátosságaihoz igazodnak, így a játékban csak ez a korosztály vehet részt. A programhoz csatlakoztak az érintett sportági szakszövetségek, valamint a sportágak ismert hazai képviselői is: a kézilabda-kihívásokat Háfra Noémi és Lékai Máté, a futballgyakorlatokat Vincze Ottó, Juhász Roland és Nagy Ádám, a kosárlabda-próbákat Studer Ágnes, a röplabda-feladatokat Szakmáry Gréta, a tornát Böczögő Dorina, az atlétikát Baji Balázs, az asztalitenisz-kihívásokat Majoros Bence mutatja be. A multisport-feladatok közzétételére Dombi Rudolf  olimpiai bajnok kajakozó vállalkozott.

„Nagy lelkesedéssel vágunk bele ebbe a programba, amellyel a sportolni, versenyezni szerető gyerekeket és tanáraikat szeretnénk megszólítani” – nyilatkozta Balogh Gábor, az MDSZ elnöke a szervezet honlapjának. − Az idei diákolimpia-szezont ugyan nem tudtuk befejezni, de bízunk benne, hogy az izgalmas feladatok,  a példaképek és az értékes jutalmak megmozgatják a gyerekeket és tanáraikat is. Noha bajnokokat nem hirdetünk, rengeteg résztvevőt díjazhatunk a tanév végén!”

A regisztrációért két értékes nyereményt: egy iPhone-t és egy PS PRO játékkonzolt sorsolnak ki, a sportágak legügyesebb versenyzői pedig válogatott felszereléseket, fülhallgatókat, sporttáskákat nyernek, a sikeresen toborzó pedagógusok pedig saját maguk mellett, az iskolájuknak szóló értékes sportszervásárlási utalványokat szerezhetnek. A részletes program a részvételi szabályzattal együtt ITT [2] oldalon olvasható.