UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2020-05-24 19:40

Úszás: többen is a nagy dobásukra készültek a törölt junior Eb-n

A koronavírus-járvány miatt törölték az aberdeeni junior úszó Európa-bajnokságot, amelyre az idén is több magyar éremesélyes várt.

Május 1-jén jelentette be a LEN (a vizes sportágakat tömörítő európai szövetség), hogy törlik az idei versenynaptárból az aberdeeni junior úszó Európa-bajnokságot. A rendre kitűnő hangulatú eseményt is a koronavírus-járvány miatt halasztották el, mint ahogyan egyébként a nyílt vízi úszók, a szinkronúszók, a műugrók és a vízilabdázók kontinensviadalait is. Akkor a magyar utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya, Petrov Iván így kommentálta a döntést: „Nem volt reális az a terv, hogy augusztusban vagy szeptemberben megrendezzék a junior Európa-bajnokságot. Bár úgy látszik, hogy a járványhelyzet a nyárra enyhül, sokat hagytak ki a versenyzők, ezért azt gondolom, minden szempontból jó döntés született. Megváltoztak volna az erőviszonyok attól függően, hogy ki tudott készülni és ki nem.” Azt is mondta, hogy még nem eldöntött kérdés, hogy jövőre az egy évvel idősebbek is versenyezhetnek-e a korosztályos Eb-n, ő személy szerint nem bontaná meg a bevált rendszert. A törlés azonban azt is jelenti, hogy sokaknak éppen az utolsó lehetősége úszott el utánpótláskorúként a nemzetközi szereplésre. Több korábbi érmesnek most lett volna esélye arra, hogy feltegye a koronát a korosztályos sportban eltöltött éveire.

Hatházi Dóra 200 m pillangón az egyik legnagyobb esélyes lett volna Forrás: MÚSZ
Hatházi Dóra 200 m pillangón az egyik legnagyobb esélyes lett volna Forrás: MÚSZ
Az egyikük Hatházi Dóra, aki 2018-ban, Helsinkiben mindössze 15 évesen lett bronzérmes 200 m pillangón. Egy évvel később, Kazanyban nem jutott tovább az előfutamból, na de nem azért, mert gyengén úszott: két magyar is megelőzte, Berecz Blanka végül első, Fábián Fanni második lett. Az idén viszont a kiöregedések után az első számú pillangóúszóvá, az Eb egyik legnagyobb esélyesévé lépett elő. A júliusi Európa-bajnokság lebeg a szemem előtt, egyértelműen arra a versenyre hegyezzük ki a formát. Szeretnék a lehető legjobban szerepelni, meglátjuk, mit tudok kihozni belőle, de nem titkolom: most már csak az aranyéremmel lennék teljesen elégedett.” A már említett tavalyi kazanyi Eb-n két érmet nyert (400 m vegyes ezüst, 1500 m gyors bronz) Mihályvári Farkas Viktória, míg Török Dominik Márk szintén a „magyar számon”, 200 m pillangón alakított nagyot, egészen az ezüstéremig szárnyalt. Török februárban így nyilatkozott az esélyeiről: „Nem lehet más a célom, mint hogy újra érmet, érmeket nyerjek az Európa-bajnokságon. Ez lesz az utolsó ilyen versenyem, szeretném emlékezetessé tenni. Ezúttal is a pillére és a vegyesre készülök elsősorban, a mezőnyt figyelve kétszáz méter pillangón akár az aranyérem is összejöhet.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.