- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Jégkorong: Horváth András szerint hatalmas lehetőség az U20-as válogatottnak a divízió I/A

Májusban az U20-as válogatott éléről leköszönt Vas Márton helyére egy másik szapporói hőst neveztek ki Horváth András személyében. A korábbi kiváló hátvéd az elmúlt években rendre a korosztályos válogatottak mellett dolgozott, decemberben pedig az I/A csoportban vezetheti a tavaly feljutott – akkor még másodedzőként dolgozott az új tréner – junioregyüttest.

„Nagyon-nagyon boldoggá tett a felkérés, hiszen világ életemben jól éreztem magam a válogatottban – mondta Horváth, az U20-as hokiválogatott újdonsült szövetségi kapitánya. – A játékos-pályafutásom elején sokkal komplexebb szolgáltatást kaptunk a nemzeti együttesben, mint a klubokban. Előtörtek a régi emlékek, jó, pozitív érzések kavarogtak bennem.”

Horváth András decemberben az I/A csoportban kormányozhatja a juniorválogatottat Forrás: MJSZ [1]

Horváth András decemberben az I/A csoportban kormányozhatja a juniorválogatottat  •  Forrás: MJSZ

Az utánpótlás-válogatottak közül a juniorgárda áll a legközelebb a felnőttmezőnyhöz. Ezért Horváth az átmenet segítését tartja az egyik legfontosabb feladatának.

„A fő prioritás az lesz, hogy elkezdjük őket a felnőtt hokira nevelni, és mindenféle eszközt biztosítsunk ehhez. Ide tartozik az életforma, a táplálkozás és a jégen kívüli edzés. Vagyis az elsőszámú cél, hogy folyamatosan a profi gondolkodásmódra ösztönözzük őket. Fontos, hogy milyen irányba indulnak el ebben a korban a srácok, rengeteg anatómiai fejlődési lehetőség áll előttük, és azok, akik ebben az időszakban belerakják a megfelelő minőségi munkát, nagyot léphetnek előre, komoly játékosokká válhatnak.”

Az új trénert örömmel tölti el, hogy sok hazai játékosban rejlik nagy potenciál, a lehetőségeiket pedig csak tovább bővítheti a decemberi világbajnokság.

„Nagyon jó kihívás elé nézünk, azon a szinten mérettetjük meg magunkat, amely a felnőttek között A csoportot jelentene. Stabilan az elithez tartozó ellenfelekkel nézhetünk szembe, a fiúknak pedig kiváló esély, hogy megmutassák magukat, hiszen ezen a szinten már számos játékos-megfigyelő követi az eseményeket, így még több magyar fiatal juthat el nívós ligákba. Ami a konkrét eredményt illeti, meg kell próbálnunk kihozni a maximumot, a korábban nem sikerült bennmaradás lehet a reális cél.”

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN [2] a sportági aloldalunkon.