- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Birkózás: Tóth Bendegúz halálára

Miért éppen ő? Kegyetlen a sors… Még aktív birkózóként ezek a mondatok motoszkáltak a fejemben 2014 májusában. Az akkori, tudatlan, de legfőképpen gyerekes megítélésem szerint ugyanis „könnyű ágon” szerzett kadét Európa-bajnoki ezüstérmet a szabadfogású Tóth Bendegúz.

tóth Bendegúz [1]Edzőm, Szatmári Zsolt akkor így felelt a sopánkodásomra: „Hogy miért? Ez a srác kétszer annyira céltudatos, mint te. És ne feledd! A jó sorsolással is tudni kell élni!”

Alig egy évvel később szögre akasztottam a birkózócipőmet, ő pedig tovább halmozta a szebbnél szebb érmeket: 2017-ben U23-as Eb-második lett, 2018-ban mindkét fogásnemben egyetemi vb-ezüstöt szerzett, és a felnőttválogatottba is bekerült; részt vett a tavalyi világ- és az idei Európa-bajnokságon.

Tóth Bendegúz [2]Pályafutását a laptop mögül kísértem végig. A hat évvel ezelőtti tudatlan, de legfőképpen gyerekes megítélésem megváltozott Bendegúzról: azon magyar szabadfogású birkózók egyike volt, aki töretlen lelkesedéssel dolgozott nap mint nap azért, hogy egyszer a világ legjobbjává váljék. Ahogyan a szövetségi kapitány, Dvorák László is fogalmazott októberben: „A hozzáállása példaértékű, ha ilyen ütemben halad a fejlődése, akkor hamarosan felnőttérmekkel örvendeztethet meg minket.”

De Bendegúz nem örvendeztethet meg már minket. Az ESMTK versenyzőjét ma, szabadtéri edzés közben érte a tragédia. Társai és a mentősök a helyszínen, az orvosok pedig a Honvédkórházban próbálták meg újraéleszteni. Mindhiába. A klubelnök, Losonczi Ottó mély fájdalommal értesítette Bendegúz szüleit a történtekről, miközben zokogva gyászol. Folyamatosan, elcsukló hanggal beszélt a telefonban arról, hogy „Bende” nem ezt érdemelte, hiszen előtte állt még a fényes jövő, amiért oly sokat dolgozott. Persze az én hangom is meg-megremegett, s arra gondoltam: miért éppen ő?

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN [3] a sportági aloldalunkon.