- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Egerszegi már a nyaralást várta, aztán minden idők legfiatalabb olimpiai bajnok úszója lett

A magyar sport legemlékezetesebb olimpián elért sikereiről emlékeztünk meg sorozatunkban az elmúlt hetekben. Sok-sok felejthetetlen győzelem után most jöjjön talán az, amelyikkel igazából kezdeni kellett volna a felsorolást és a legelevenebben él a szurkolókban: Egerszegi Krisztián szöuli sikere 200 méteres hátúszásban.

Egerszegi Krisztina révén harminchat év utána lett női olimpiai bajnoka a magyar úszósportnak Fotó: Németh Ferenc/MTI [1]

Egerszegi Krisztina révén harminchat év után lett női olimpiai bajnoka a magyar úszósportnak  •  Fotó: Németh Ferenc/MTI

1988-ban tizennégy évesen az utazó csapat legfiatalabb tagjaként az első érmét megnyerte néhány nappal korábban 100 m háton az NDK-beli Kristin Otto mögött. De a még nagyobb dobás a dél-koreai játékok utolsó napján következett kétszázon.

A döntőben az utolsó ötven méterre fordulva már egyértelműen vezetett, s végül 2:09.29-es idejével magabiztosan győzött Kathrin Zimmermann és Cornelia Sirch előtt. Ezzel az 1952 és Helsinki után újra olimpiai bajnok úszónőt ünnepelhetett Magyarország, nem mellesleg ő lett a sportág történetének legfiatalabb aranyérmese.

„Így visszagondolva, hamarabb lettem olimpiai bajnok, minthogy kimondhattam volna: olimpiai bajnok szeretnék lenni – mondta visszaemlékezve Egerszegi. – Tizennégy éves gyerek voltam, úgy kezeltem a stresszt, ahogy egy tizennégy éves gyerektől elvárható: arra gondoltam, hogy jön a kétszáz hát döntője, ez az utolsó verseny, utána pedig mehetek végre nyaralni, mert nekem a nyaralás teljesen kimaradt, nem tudtunk rá időpontot találni.”

A nyaralás után persze még visszatért a medencébe, majd három barcelonai és egy atlantai elsősége után ötszörös olimpiai bajnokként vonulhatott vissza.

Íme, videón a ’88-as siker, a nemrégiben Szepesi-díjjal kitüntetett sportriporter, Török László legendás közvetítésével:

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN [2] a sportági aloldalunkon.