UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2020-06-07 08:58

Labdarúgás: a Véber, Szlezák páros nem pátyolgatni szeretné az újpesti gyerekeket

Hazatért a két lilavérű ikon. Az Újpest FC utolsó bajnokcsapatának két oszlopos tagját, Véber Györgyöt és Szlezák Zoltánt nevezte ki U19-es együttesének élére. A duó az Újpest TV kamerái előtt beszélt a nem mindennapi kihívásról.

Csoda történt. Így konferálta fel az „elválaszthatatlan” Véber, Szlezák párost az 1979-ben világbajnokságot nyert asztalitenisz-válogatott játékosa, Gergely Gábor az Újpest TV sportrovatának epizódjában. Majd jött is az első magától értetődő kérdés: hogyan kötött ki a két újpesti ex-labdarúgó szeretett klubjuk utánpótlásában. „Gyorsan zajlottak az események. Velem kapcsolatban volt azért némi előzménye, tavaly decemberben néhány beszélgetés már zajlott ezirányú tevékenységemmel kapcsolatban, bár akkor még semmi sem realizálódott. Majd mostanában – két hete talán – kaptuk a telefont, hogy időpontot egyeztessünk, volt egy tárgyalás, aminek a végeredménye az lett, hogy az U19-es csapatnak a szakmai munkájáért felelünk” – mondta a 202 NB I-es meccsen 33 gólt szerző Véber György. „Egyáltalán nem számítottam erre a felkérésre. Hosszú évek teltek el a visszavonulásunk óta, és nem nagyon számítottak idáig ránk, azért volt ez meglepetés nekem, de örömmel vettem. A szívem az Újpesté, boldogsággal fogadtam, hogy igényt tartanak a munkánkra” – folytatta a korábban 374 bajnokin pályára lépő Szlezák Zoltán, aki pályaedzőként segíti korábbi csapattársát.

Véber György (jobbra) és Szlezák Zoltán (balra) volt Gergely Gábor vendége az Újpest TV-ben Forrás: Újpest TV/Facebook
Véber György (jobbra) és Szlezák Zoltán (balra) volt Gergely Gábor vendége az Újpest TV-ben Forrás: Újpest TV/Facebook
A két újpesti ikon elárulta, számukra is rengeteg kihívást tartogat az U19-esekkel való közös munka, a várható edzésekről pedig halkan csak annyit mondtak, hogy a felnőttfutballra szeretnék felkészíteni a csapatukat alkotó 17-19 éves gyerekeket. „Új a feladat, én az edzői karrierem első fél évét töltöttem 2003-ban az Újpest U17-es csapatának az élén, tehát oda tudok csak visszakanyarodni, mert egyébként felnőttekkel dolgoztam – ismeri be Véber. – Persze, mire 17 évesek lesznek a gyerekek, már tisztában kell lenniük a játékrendszerekkel, a posztokkal, ezután már a felnőttek közé való bekerülés a céljuk, ezért velük már lehet hangosabban és keményebben beszélni. Nem fognak ettől összezuhanni.” Úgy tűnik, a pátyolgató szerepkör Szlezákra hárul… „Nem, nem szorulnak pátyolgatásra. A profi futballra szeretnénk felkészíteni őket. Annyi plusz van a mostani munkánkban – és ez talán jót is tesz nekünk –, hogy nem csak az U19-es együttest kell irányítanunk, hanem én például az egész utánpótlás védőinek az egyéni képzéséért is felelős vagyok” – avat be a kulisszatitkokba Szlezák. Az ikonikus duó a televíziós interjú során megkapta az a kérdést is, vajon miért nem járnak ki az utánpótlásban nevelkedő gyerekek a felnőttek mérkőzéseire? A két ex-focista nem kertelt: szerintük nagyrészt azért tart ott a magyar foci, ahol, mert a mai fiataloknak nem egyértelmű, hogy kilátogassanak a nagycsapat összecsapásaira. „Hát, biztos nem fogom agitálni őket, hogy jöjjenek. Ennek olyan magától értetődőnek kellene lennie, hogy aki a klub utánpótlásában játszik, az a hétvégén megnézi a felnőttcsapatot, hisz azért dolgozik az utánpótlás piramisában, hogy előbb-utóbb a csúcsra érjen” – fejti ki véleményét Véber, amivel edzőtársa sem tud vitába szállni. „Ennek természetesnek kellene lennie, de úgy látszik, valamiért nem divat meccsre járni, valami elveszi a gyerekek idejét, kedvét a meccsnézéstől.” A két szakember arról is beszélt, mennyire jól esik nekik, hogy Újpesten még a piacon is azért fohászkodtak az emberek, hogy visszatérjenek a szebb időket is megélt klub életébe. Egyesek egyenesen a felnőttcsapat élére vizionálják a klubhűségből jelesre vizsgázott ikonokat. „Nyilván ez a múltunknak szól. Azt hiszem, mindkettőnk nevében beszélhetek, hogy rengeteg SMS-t és gratulációt kaptunk. Azok az emberek, akik még a mi meccseinkre jártak, és velünk együtt nőttek fel, ők tényleg őszintén örülnek a kinevezésünknek. Talán ez nem véletlen, úgy látszik, tettünk azért, hogy még mindig boldogok attól, hogy visszatértünk az utánpótlásba” – zárja le Véber. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.