UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2020-06-13 09:10

Kosárlabda: Berényi Sándor szerint a fiatalok le voltak terhelve a digitális fórumokon

A DEAC Kosárlabda Akadémia szakmai igazgatójával, egyben az U16-os fiúválogatott mesterével, Berényi Sándorral beszélgettünk arról, miként vészelte át a klub és a korosztályos nemzeti együttes a karanténidőszakot.

Változások tömkelegén esett át a Debreceni Kosárlabda Akadémia az elmúlt időszakban. Január 1-től három másik város (Budapest, Pécs, Sopron) akadémiája mellett a debreceni is államilag elismert minősítést kapott. A kitüntetést a névváltoztatás követte, az utánpótlásműhely ugyanis DEAC Kosárlabda Akadémia néven működik tovább.

Berényi Sándor szerint le voltak terhelve a fiatalok a digitális fórumokon Forrás: BB1
Berényi Sándor szerint le voltak terhelve a fiatalok a digitális fórumokon Forrás: BB1
„Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a helyi egyetemmel. Mivel az NB I-es csapat is DEAC néven versenyez, ráadásul hasonló szakmai vonalon dolgozunk, úgy gondoltuk, jó döntés ugyanazzal a névvel működni a folytatásban” − mondja Berényi Sándor szakmai igazgató, egyben az U16-os fiúválogatott mestere. Csakúgy, mint az egész világon, Debrecenben is új kihívással kellett megküzdeni: a koronavírus-járvánnyal. „A karanténidőszakot természetesen nagyon komolyan vettük. Az edzőink folyamatosan küldték a feladatot a gyerekeknek − különvéve azokat a fiatalokat, akik abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy kertes házban élnek, saját palánkjuk van. A május eleji enyhítéseket követően, a hónap közepén elkezdhettünk dolgozni szabadtéren. Az Oláh Gábor utcában rekortánon, hat palánkkal dolgozhattunk mindaddig, amíg meg nem oldottuk a beltéri tréningek lehetőségét. Ez utóbbira kicsivel több mint egy hete kerülhetett sor a biztonsági szabályok szigorú betartása mellett” − folytatta a szakember. Persze a gyerekek más-más módon kezelték a bezártságot, és a korosztályos bajnokságok idő előtti befejezését: „Az edzők feladata volt, hogy ebben a tekintetben is monitorozzák a tanítványaikat. Viszonylag kevés esetben, de volt és van is arra példa, hogy sportpszichológus segítségét kértük, kérjük emiatt. Egyébként azt vettük észre, hogy az ifjak nagyon le voltak terhelve a digitális fórumokon: legfőképpen az iskola miatt, ily módon tehát érthető, ha nem minden esetben éreztek késztetést még arra is, hogy naponta felvegyék videóra az edzésmunkájukat.” A válogatottban még nagyobb teherrel kellett megküzdeniük az U16-os srácoknak: többüknek ugyanis az idén nyári lett volna élete első Európa-bajnoksága. „Igyekeztem tűzben tartani őket: szakmai feladatok megoldását, meccselemzést kértem tőlük. Néhány gondolatot pedig ki kellett fejteniük a Michael Jordan vezette Chicago Bulls 1997–1998-as idényét végig követő The Last Dance című sorozatból. Pozitívan csalódtam bennük, mert mindenki megcsinált mindent, mi több, nagyon értékes elképzelésekkel találkoztam. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy mindannyiunknak rosszul esett az Eb törlése. A közös munkáról nem kell teljesen lemondanunk: július végén ugyanis összetartáson vehetünk részt Székesfehérváron. Igaz, ekkor már a jövő évi U16-os együttessel dolgozunk.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.