- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Vízilabda: tudásukhoz méltó csapatokba kerültek a legjobb tinédzserek

Az elmúlt hetekben beindult a játékoskeringő az élvonalbeli vízilabda-bajnokságokban, és az átigazolási hírekből már gyanítani lehet, ha nem is teljesen, de némileg változnak az ob I erőviszonyai a következő szezontól kezdve. A szponzorok, az edzők és a rutinos klasszisok mellett néhány igazán ígéretes pólós is új otthonra lelt a napokban. Az előző évadban még utánpótláskorúnak számító, azaz az ifjúsági pontvadászatban szerepeltethetett 2001-es vagy későbbi születésű játékosok közül is kerültek élcsapatokhoz.

A férfiak mezőnyében az egyik legnagyobb fogás minden bizonnyal az FTC-Telekomé. A Varga Zsolt irányította bajnoki és BL-címvédő gárda a Népligetbe csábította a sportág egyik legnagyobb hazai ígéretét, a 18 éves Vigvári Vendelt. A fiatal vízilabdázó húzóembere volt a visszavonult Benedek Tibor edzette, kevesebb mint 20 év átlagéletkorú UVSE-nek, amely bravúrosan harcolta ki a felsőházba jutást a bajnokság idő előtti lefújását megelőzően.

Vigvári Vendel (10) immáron Fountoulis (12) csapattársa Fotó: Varga Jennifer/UVSE [1]

Vigvári Vendel (10) immáron Fountoulis (12) csapattársa  •  Fotó: Varga Jennifer/UVSE

„Ő lőtte az UVSE góljainak nagy részét. Egyelőre egy klasszikus kapásoldali játékos, ettől függetlenül szeretném őt is fejleszteni minden úton-módon, hogy minél többoldalúan tudjon játszani. Alapvetően egy nagyon jó hozzáállású és nagyon jó képességű játékosról van szó” – mondta Varga Zsolt a bejelentést követően. A Ferencvárossal kapcsolatban meg kell említenünk, hogy a másik szerzeménye sem öreg még. A szintén fényes utánpótlás-karriert befutott, a korosztályos bajnokságokból tavaly kiöregedett 2000-es születésű Fekete Gergő Debrecenből érkezik az egyesülethez. De ami még utánpótlás: ugyancsak a zöld-fehérek jelentették be, hogy a felnőttkerethez csatlakozik az ificsapatból Nyíri Balázs. A 17 éves balkezes pólós a legtöbbet szerepeltetett ifista volt az előző idényben a felnőttek között: 10 meccsen 9 gólig jutott. Nyíri tavaly év végén úgy nyilatkozott honlapunknak a világ legjobbjait felvonultató együttesbe kerülésének esélyeiről:

„Nagyon nehéz dolognak tűnik. Az sem titok, hogy kevés embernek sikerült. A tehetség nagyjából harminc százalék, a többi munka. Én csak azt látom, hogy aki melózik, és elhivatottan csinálja a dolgát, azt észreveszik.”

Az UVSE, mondjuk úgy, másik alappillére, a 2001-es születésű Konarik Ákos is a váltás mellett döntött. Őt a szintén BL-érdekelt Szolnoki Dózsában szeretnék minél többet játszatni.

Konarik Ákosból Szolnokon csinálnának válogatott játékost Forrás: vlv.hu [2]

Konarik Ákosból Szolnokon csinálnának válogatott játékost  •  Forrás: vlv.hu

„Úgy éreztem, hogy abból az utánpótláskorú csapatból, amelyben én vagyok az úgymond hangadó, ki kell mozdulnom, hogy tovább fejlődjek – mondta az átigazolás után Konarik a vlv.hu-nak. – Az edző személye és a csapattársak miatt is. Úgy gondolom, jó helyem lesz ott. Ha még konkrétabban kell válaszolni: elsősorban az vonzott nagyon, hogy Nagy Viktor és Dusko Pijetlovics csapattársa lehetek. Előbbi a világ egyik legjobb kapusa, elöl pedig szintén a világ egyik legjobb centere játszik. Ez olyan masszív szerkezeti alapot jelent a csapat számára, amire könnyű építeni.”

Időközben pedig az is kiderült, hogy az olimpiai bajnoki címet, két világbajnoki és hat Európa-bajnoki aranyérmet nyert szerb válogatott Filip Filipovics is csatlakozik a Dózsa keretéhez. Szóval lesz kitől tanulnia Konariknak, na, meg a Zivko Gocics vezetőedző csapatánál maradó, az előző évadban egyre több szerephez jutó 17 éves Szeghalmi Zsombornak. Honlapunknak Kovács István szakmai igazgató méltatta az ifjakat.

„Szeghalmi már tizenhat évesen felkerült a felnőttekhez, a következő évben lesz utolsó ifiéves, neki most kell majd megmutatnia, hogy képes kiverekedni a helyét az első csapatban. Konarik Ákost sokat szeretnénk játszatni. Azt gondolom, ha neki lesz egy jó ob I-es éve a Szolnokban, akkor a válogatott ajtaján is kopogtathat, és meg merem kockáztatni, hogy akár az olimpiára készülő keretbe is be tudja magát küzdeni. Benedek Tibi keze alatt óriásit fejlődött az UVSE-ben. Neki most volt itt az ideje, hogy jobb csapatba kerüljön.”

Ugyancsak a szolnokiakhoz kapcsolódó hír, hogy az egyaránt 19 éves Pethe István és Bodoróczki Tamás Debrecenbe került kölcsönbe.

Nem kizárt, hogy a következő napokban még csapatot vált egy-két pár hónapja még ifibajnokságban szereplő játékos, bár a klubok igyekeznek megtartani a reménységeiket, és „otthon” megadni nekik a lehetőséget az élvonalbeli szereplése. Több egyesületnél is csatlakoznak utánpótláskorúak a felnőttekhez a 2020/21-es szezontól, és vannak olyan nagy jövő előtt álló pólósok, akik már kiharcolták helyüket a keretben és jóllehet, hogy a megtartásuk is sikerként könyvelhető el. Itt említhetjük meg az alaposan megerősödő Vasas 19 éves Bóbis Botondját, aki eddig kettős játékengedélye révén abban a KSI-ben is játszott, amelyik a Nagykanizsával vív feljutási párharcot a szombathelyi AVUS visszalépése után. Amennyiben a KSI kiharcolja az élvonalbeli tagságot, alaposan megemelkedhet az ob I-ben szereplő utánpótláskorúak száma.

A női mezőnyben egyelőre kevesebb fiatalokat érintő változásról hallani. Az biztos, hogy a III. kerületi TVE-t erősítő, és az ifibajnokság góllövőlistáját magasan vezető 19 éves Petőváry Luca az Egyesült Államokban folytatja, csakúgy, mint a BVSC-Zugló alapemberének számító 18 éves Utassy Kata. Ha már góllövőlista: az ifibajnokságban a második legtöbb gólig jutó szlovák korosztályos válogatott, 17 éves Kolarova Tamara Egerből érkezik a Szentesbe. A szentesieknek azonban egyik legnagyobb ígéretüktől kell megválniuk a 18 éves Kudella Panna személyében.

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN  [3]a sportági aloldalunkon.