UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2020-06-17 08:57

Párbajtőrvívás: Muhari Eszternél Tokió is szóba jöhet

A Budapesti Honvéd vívószakosztályának legeredményesebb utánpótláskorú párbajtőrözőjével, a 17 éves Muhari Eszterrel beszélgettünk a karanténidőszakról, az alkalmazkodóképességéről és a közeljövőbeli céljairól.

Az ötszörös utánpótlás Európa-bajnok, kadétvilágbajnok párbajtőrvívót, Muhari Esztert nem érintette mélyen a koronavírus-járvány okozta leállás.

Muhari Eszter önmaga szereti megoldani a problémáit Forrás: Leon Paul London
Muhari Eszter önmaga szereti megoldani a problémáit Forrás: Leon Paul London
„Számomra egyáltalán nem volt nehéz ez az időszak, végig edzettem otthon. Az online oktatásba hamar belejöttem, sőt még örültem is, hogy végre több időt fordíthatok az iskolára. Modernebb világnak tűnt a mostani, amelyben a technikára voltunk utalva, és ez tetszett. Arról nem beszélve, hogy sokkal több szabadidőm volt úgy, hogy közben minden feladatommal végeztem” – mesél tapasztalatairól a Honvéd 17 éves kiválósága. De valóban nem volt olyan szegmense a kényszerpihenőnek, amit nehezére esett kezelni? „Valami talán mégis zavart: az utazások elképesztően hiányoznak, hiszen hozzászoktam a folyamatos jövés-menéshez. A versenynaptárról viszont egyelőre semmit nem tudunk, rengeteg kérdőjel övezi a viadalokat. A nemzetközi szövetség a fair play szellemében dönt, szóval megvárja, amíg az összes ország versenyzője kellőképpen felkészül.” A sorozatban kétszeres felnőtt magyar bajnok fiatalról egyébként általánosságban is elmondható, hogy jól alkalmazkodik az új helyzetekhez. „Próbálok mindig aszerint cselekedni, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki az adott szituációból. Azt hiszem, ez jellemzett gyerekkoromban is: talpraesett voltam, magam akartam megoldani a problémáimat. A vívás amúgy is egyéni sport, szóval ez is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ilyen emberré váljak.” Eszter a poreci utánpótlás Európa-bajnokságon jól szerepelt: önmagát is meglepve egyéniben és csapatban egyaránt bronzérmet nyert. Ezt figyelembe véve érintette különösen rosszul az április elejére tervezett, Salt Lake City-i korosztályos világbajnokság elhalasztása. „Nagyon elégedett voltam magammal Horvátországba, már csak azért is, mert az Eb-t megelőző junior-világkupaversenyeken egyszer sem jutottam be a legjobb négy közé. Az poreci napok után annak ellenére is reménykedtünk a vb-ben, hogy tudtuk, a koronavírus egyre gyorsabban terjed a világban. Várható volt, mégis elkeseredtünk a hír hallatán, miszerint április elején nem rendezik meg a világbajnokságot. Most pedig abban bízom, hogy pótolják majd. A tokiói olimpiát a jövő nyárra tették, ami az én szemszögemből talán jó is lehet, hiszen egy évvel több tapasztalattal mutathatom meg magamat a kvalifikációs versenyeken. Akár még el is juthatok Japánba!” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.