UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2020-06-24 14:54

Sakk: Gaál Zsóka és Borhy Marcell is nagy célokért küzd a visszatérés után

Hosszú idő után a Balaton Sakkfesztiválon már élő partikat játszhattak az ígéretek, akiknek nemzetközi mesteri norma teljesítésére is volt lehetőségük.

Az elmúlt napokban újra beindult a sakkélet. A koronavírus-járvány miatti szünetet követően a balatonlellei Balaton Sakkfesztiválon már egymással szemben ülve sakkoztak a játékosok. A Rigó János szervezte Benkő Pál-emlékviadalon szép számmal jelentek meg az utánpótláskorúak is. A mesterversenyre meghívásos alapon lehetett bejutni, a tízfős mezőnyben több fiatal ígéret is helyet kapott. A 13 éves Gaál Zsóka egyedüli lányként indult magyar színekben, mellette Borhy Marcell, Leszkó Bence, Ongut Tamás Gunes és Palczert Mátyás képviselte a feltörekvő generációt. A hat hazai játékos mellett angol, jordán, kazah és vietnámi sakkozó szerepelt a június 12. és 20. között rendezett eseményen.

Gaál Zsóka és Borhy Marcell pariját Balatonlellén az utóbbi nyerte Forrás: Youtube
Gaál Zsóka és Borhy Marcell pariját Balatonlellén az utóbbi nyerte Forrás: Youtube
A körmérkőzéses tornán mindenki játszott mindenkivel, a kilencnapos viadalon tehát minden napra jutott egy összecsapás. A háromszoros korosztályos Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes női FIDE-mester, Gaál Zsóka szépen helytállt az erős mezőnyben. Öt döntetlennel és egy győzelemmel 3,5 pontot szerzett, ez a nyolcadik helyre volt elég a Ribli Zoltán készítette reménységnek. Zsókának ezzel sikerült az első női nemzetközi mesteri normát teljesítenie. A rangos címet a harmadik norma elérése után kaphatja meg. „Nagyon vártam már, hogy a számítógépes online sakk után végre igazi sakktáblánál is játszhassak. Jó érzés volt találkozni a sakkozó ismerőseimmel, barátaimmal. A partik után esténként rengeteget sportoltunk, játszottunk, sétáltunk a Balaton partján. Izgatottan várom a következő versenyem, amely Budapesten a First Saturday elnevezésű torna lesz” – mondta az ajkai sportolólány. A viadalon a legjobb magyar helyezést a 15 éves Borhy Marcell érte el, aki csupán egy vereséget szenvedett, és 6,5 ponttal a második helyen zárt. Őt már csak egyetlen lépés választja el a nemzetközi mesteri címtől, hiszen egy normát korábban teljesített. Ez volt a második. „Edzőim, Kiss Attila és Ruck Róbert segítségével nagyon sokat és alaposan készültem a lellei versenyre, amelyen ötödik kiemelt voltam, tehát Élő-pontszámom alapján a középmezőnyben foglaltam helyet. Boldog vagyok, hogy jól sikerült, hiszen már csak egy lépcsőfokra vagyok a nemzetközi mesteri címtől. Erősségem közé tartozik, hogy van türelmem játszani, higgadt és laza vagyok, a többórás partikat is jól bírom. Ehhez persze jó kondi is kell. Célom, hogy idővel bemutatkozzam a felnőttválogatottban” – idézi Borhyt a vaol.hu. A versenyt a 2004-es születésű kazah Asszaubajeva Bibiszara nyerte. A sakkfesztiválnak open kategóriája is volt, itt 64 játékos mérte össze tudását. Hazai részről a legjobb utánpótláskorú eredményt a 16 éves Gehér Koppány érte el, aki harmadik helyen végzett. Antal Gergely tanítványa hat győzelem és két döntetlen mellett csupán egyszer maradt alul aktuális ellenfelével szemben. Az open kategóriában a papírformának megfelelően az első kiemelt, a 2006-ban született nemzetközi mester, az indiai Mendonca Leon Luke győzött. A mesterverseny részletes eredményei ITT, az open kategória részletes eredményei ITT érhetők el. További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.