UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2020-06-26 11:18

Labdarúgás: minél több fiatalt juttatna el a Bundesligába az UDSE

Lépésről lépésre növekszik a németországi edzésmódszerek magyarországi alkalmazása céljából tavaly életre hívott sportegyesület, az UDSE. Lambert Zoltánt, a klub elnökét a Borussia Dortmunddal való együttműködésről, valamint a hosszú távú tervekről kérdeztük.

Múlt héten tartotta második toborzóját a német Bundesliga elitklubjának, a Borussia Dortmundnak egyetlen magyar partneregyesülete és utánpótlás-nevelő műhelye, az UDSE. Lambert Zoltán, a klub elnöke az Utanpotlassport.hu megkeresésére elárulta, még csak az út elején jár az egyesület, de egyértelműen merész álmokat dédelget.

Lépésről lépésre növekszik a német edzésmódszerekre szakosodott UDSE Forrás: UDSE/Facebook
Lépésről lépésre növekszik a német edzésmódszerekre szakosodott UDSE Forrás: UDSE/Facebook
A német edzésmódszerek alkalmazására törekszünk, kimondott célunk, hogy a nálunk futballozó gyerekek közül minél többen jussanak el Bundesliga I-es vagy II-es csapatokhoz. Ez nem egyszerű, ha jól emlékszem, utoljára Lisztes Krisztián igazolt a Fradiból közvetlenül a német élvonalba több mint 23 évvel ezelőtt, ami nem ma volt… Emellett természetesen már annak is örülnénk, ha a magyar NB I-nek sok tehetséges fiatalt tudnánk kinevelni.” „Tekintve, hogy tavaly indítottuk a képzésünket, még nem tudunk olyan eredményt felmutatni, hogy valamelyik játékosunk Németországba került, éppen ezért nem könnyű boldogulni. A szavak mellett azonban tettekkel is bizonyítottuk, mennyire komolyan gondoljuk ezt az egészet: Theo Schneidert kértük fel sportigazgatónak, aki UEFA Pro-licenccel rendelkezik, és óriási tapasztalatot halmozott fel a német utánpótlás-nevelésben – hogy mást ne mondjak, a Klopp-érában a Dortmund U23-as csapatának vezetőedzőjeként tevékenykedett.” A szaktekintély minden nap részt vesz a gyerekek edzésén, emellett az egyesület növendékei németországi tanulmányutakon leshetik el az ottaniak futballal kapcsolatos attitűdjét. „Tavaly októberben játékosaink Dortmundba látogattak, ahol megnézhették a Mönchengladbach elleni Bundesliga-összecsapást, valamint a Schalke elleni U19-es derbit. Emellett a BVB korosztályos csapataival is megmérkőzhettek. Mozgalmas napokat töltöttek el a gyerekek, majd idén februárban hét játékosunknak adatott meg, hogy a dortmundi utánpótláscsapatok edzéseibe becsatlakozzanak. Ott megtapasztalták, mi az a szint, ahova el szeretnének jutni.”
Az egyesület hosszú távú terve, hogy minél több magyar fiatal kerüljön be a Bundesliga vérkeringésébe Forrás: UDSE/Facebook
Az egyesület hosszú távú terve, hogy minél több magyar fiatal kerüljön be a Bundesliga vérkeringésébe Forrás: UDSE/Facebook
Lambert Zoltán hozzátette, az sem véletlen, miért éppen a Borussiával írt alá együttműködési megállapodást az UD Magyar-Német Sportegyesület. „Ez a megállapodás nagyon megtisztelő számunkra, hiszen úgy gondolom, a Dortmundot senkinek nem kell bemutatni. Látványos és eredményes focit játszanak, méghozzá úgy, hogy bátran nyúlnak a saját nevelésű fiataljaikhoz. Mindenképpen példaértékű a klub filozófiája, még akkor is, ha nálunk még csak most lett 14 éves a legidősebb játékos. Szeretnénk lépésről lépésre fejlődni, gyarapodni, egyelőre maximum 60 fős létszámmal számolunk a következő idényre.” Az elnököt végezetül arra kértük, árulja el, miért éppen a német edzésmódszerekre feküdt rá az UDSE. „Először, amikor a fejemből kipattant az ötlet, arra gondoltam, hogy a gazdaság számos területén érzékelhető a magyar-német együttműködés sikere, aztán pedig arra, hogy valljuk be: a német foci jelenleg jóval a mienk előtt áll, van tehát mit ellesni tőlük. Ami az edzéseket illeti, a gegenpressing szellemében mi is igyekszünk gyors gondolkodásra sarkallni a gyerekeket, a foglalkozásaink intenzívek, a mennyiség helyett a minőségi munkára helyezzük a fókuszt. Szeretnénk az úgynevezett aranyévekben (11-14 év között) technikailag mindent megtanítani nekik, hogy később profi labdarúgókká válhassanak.” További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.