UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2020-06-26 18:07

Torna: Eb-t kap karácsonyra a leányválogatott

Draskóczy Imre női szövetségi kapitány ejtett szót az elmúlt hónapok nehézségeiről, valamint a tornászlányok decemberre halasztott kontinensviadaláról.

Alapesetben most arról beszélgetnénk a tornászlányokkal, mit csináltak jól idei fő eseményükön, vagy milyen hiányérzetük maradt a 2020-as párizsi ifjúsági torna Európa-bajnokság után. De csak arról tudunk, hogy a koronavírus-járvány miatt a felnőtt és a korosztályos kontinensviadalt is egészen szokatlan időpontra, december 17. és 20. közé tették. Az új helyszín pedig az azeri főváros, Baku lett. Draskóczy Imre női szövetségi kapitány az elmúlt időszak nehézségeiről is szót ejtett.

Szilágyi Nikolett értékes tapasztalatokat gyűjtött a junior-vb-n Forrás: MATSZ
Szilágyi Nikolett értékes tapasztalatokat gyűjtött a junior-vb-n Forrás: MATSZ
„Mindannyian különböző formában élték meg és vészelték át a pandémiát. Abba a helyzetbe kerültünk, hogy egyik fő bázisunk, a dunaújvárosi, nagyon késve, csak egy hónapos csúszással tudott visszakerülni a tornatermébe. Nagyjából két hete, ha edzenek. Ezzel együtt az online oktatások folytak, és a versenyzők igyekeztek megtartani lelkesedésüket, bár tisztában vagyunk vele, ez a helyzet mégsem ugyanaz, mint eddig. Talán az MTK-s Szmirnov Anna esetében volt a legkevésbé problémás az átállás. A másik nagy bázisunk, az UTE is némi késéssel tudta megkezdeni a munkát. Ők még az alapozó időszakban járnak. Nagyon remélem, hogy decemberre fel tudunk készülni. Karácsony előtt egy-két nappal, én még soha nem voltam versenyen.” A kapitány szerint a szituáció mindenki számára új, és senki nem tudja, mire számíthat, de mindig abból a helyzetből kell kihozni a legtöbbet, ami adódik. Ráadásul az utánpótlás-válogatott készülését az is alaposan megnehezítette, hogy a csapat egyik tagjánál kimutatták, átesett a vírusfertőzésen. Most mindenki jól van, és várja, hogy megkezdődjön a célirányos gyakorlás az év végi viadalra. „Először is vissza kell hozniuk a korábbi fizikai állapotokat. Jelen pillanatban képességfejlesztés zajlik. Ezt próbáljuk koordinálni, összhangba hozni. Július 27-én kezdjük az aktív felkészülést a következő félévre, amelyben sok versenylehetőség ígérkezik, de nem tudjuk megmondani, melyik marad el vagy melyiket mondják vissza. Minden képlékeny, nagy bizonytalanságban vagyunk. A hazai versenyekkel azért próbálunk stabilan számolni, és amelyen fixen szeretnénk részt venni, az a libereci ORV. Azt tervezzük az Eb főpróbájának.” A szakember elmondta, két biztos taggal számol a magyar csapatban. Szmirnov Anna mellett az UTE versenyzőjét, Szilágyi Nikolettet emlegeti várható kerettagként. „Persze, mellettük is vannak igazán ígéretes versenyzők. Ilyen például a dunaújvárosi Mayer Gréta vagy Nerhof Anett az UTE-ból. A korosztályos válogatott legrutinosabb pillére most egyértelműen Szilágyi Nikolett. A tavaly junior-világbajnokságon szerzett tapasztalata mindenképpen előnyt jelent a többiekkel szemben.” További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.