- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Kézi: van dátum, helyszín, cél – megrendezik a korosztályos világversenyeket

A járvány valamennyi sportág felnőtt-, illetve korosztályos versenynaptárát a feje tetejére állította, nem úszták meg az utánpótláskorú kézilabdázók sem. Eleinte csak annyit lehetett hallani, hogy a nyáron biztosan nem rendeznek világversenyeket, a lányok azonban nemrégiben jó híreket kaptak.

A legutóbbi információk szerint – és amennyiben a külső tényezők nem szólnak újra közbe – a leány ifjúsági és a női junior-világbajnokságot is megrendezik még ebben az évben. Először a fiatalabbak kerülhetnek sorra, akik egy éve Celjében söpörték be az U17-es Eb-címet. Az U18-as világbajnokságot ezúttal Horvátországban tartják szeptember 29. és október 11. között, ami azért is jelenthet nagy kihívást a szakmai stábnak, mert nem a holtszezonban, hanem a meccsdömping közepette kell felkészülniük, tényleg mindössze néhány nap alatt. S ha hozzátesszük, hogy a Szent István SE-NEKA közös együttesének tagjaként a játékosok jelentős része az NB I-ben kézilabdázhat szeptembertől, akkor kijelenthető: nem egyszerű ifj. Kiss Szilárd szövetségi edző feladata.

Tavaly augusztusban Eb-aranyérmet ünnepelhetett az ifjúsági válogatott Forrás: MKSZ [1]

Tavaly augusztusban Eb-aranyérmet ünnepelhetett az ifjúsági válogatott  •  Forrás: MKSZ

Hasonlóképpen Európa-bajnoki címvédőként várhatják a romániai vébékalandot a juniorok. A Kácsor Gréta és Vámos Petra fémjelezte sikerkorosztály utolsó tornáját december 2. és 13. között tartják meg. Bár ekkor NB I-es meccseket nem rendeznek már, a felnőtt Európa-bajnokság december 3-án kezdődik. Így azokra a játékosokra, akiket a Danyi Gábor, Elek Gábor szövetségi kapitánypáros beválogat a nagyok közé, biztosan nem számíthat Golovin Vlagyimir mester a korosztály búcsúfellépésen.

A vírus alatt nagyon el voltunk keseredve. Azt hittük, talán már nem is lesz közös tornánk, és nem tudjuk úgy lezárni a történetünket, ahogyan szeretnénk – emlékszik vissza Szabó Dóra a válogatott korosztályos Európa-bajnok, vb-ezüstérmes kapusa. – Úgyhogy boldogok voltunk, amikor megtudtuk, decemberben mégis lesz világbajnokság Romániában. Természetesen megpróbáljuk belőle a legtöbbet kihozni, már csak azért is, hogy szép legyen a befejezés.”

A fiúk kontinensversenyeit hetekig, hónapokig bizonytalanság övezte. Az EHF péntek esti közleménye szerint az U20-as, illetve az U18-as Európa-bajnokságot januárban tartanák meg. A fiatalabbak viadala január 14. és 24. között lesz az eredeti helyszínen, Szlovéniában, míg a juniorok tornáját január 7. és 17. között Ausztria és Olaszország helyett Horvátországban bonyolítják le.

További korosztályos híreink KÉZI [2]LABDÁBAN [2] a sportági aloldalunkon.