UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2020-07-13 15:52

Birkózás: Szőke Alex junior-világbajnok lenne az idén

A kötöttfogásban utánpótlás-világversenyen többszörös érmes Szőke Alexszel (97 kg) beszélgettünk arról, miként élte meg tavasszal a koronavírus-járvány okozta leállást, emellett szóba került az is, ha megrendezik decemberben a junior-világbajnokságot, azon bizony győzne.

Hét hét felnőttválogatottal töltött edzőtáborozást követően immár jól megérdemelt pihenőjét tölti a kötöttfogásban kadét világ- és Európa-bajnok, junior Eb-aranyérmes Szőke Alex. A még mindig csak juniorkorú versenyző pozitív és negatív hatásokat is tapasztalt tavasszal, a koronavírus-járvány okozta leállásban.

Szőke Alex junior-világbajnok lenne Forrás: UWW
Szőke Alex junior-világbajnok lenne Forrás: UWW
„Szerintem az összes sportolót rosszul érintette ez az időszak, hiszen ehhez hasonlót egyikünk sem tapasztalt korábban − így a 97 kilós versenyző. − Néhány hétig jó volt kizökkenni a mókuskerékből, egészen elképesztő mennyiségű melót tettünk addig a birkózásba nap mint nap... Persze, muszáj volt csinálni valamit: folyamatosan erősítettem, készültem otthon az edzőm által előírt program alapján − nyilván nem olyan minőségű tréning ez, mint amit megszoktam, úgyhogy elkerülhetetlen volt a formahanyatlást.” A minimális kizökkenést hamar korrigálták: „Májusban kezdtünk edzeni a felnőttválogatottal: két-két hetet a fővárosban és Bócsán, hármat pedig Tatán. Eleinte kicsit megtorpantunk, mindenkin érezhető volt némi visszaesés. A mesterek odafigyeltek ránk, fokozatosan építettek minket vissza, és ez két héten belül sikerült. A nemzetközi szövetség nemrégiben bejelentette, hogy ősszel és télen megtartaná a junior világ- és Európa-bajnokságot. Természetesen nagyon örülök a hírnek; a junior-vb-arany hiányzik a gyűjteményemből, szóval úgy készülök, hogy lesz világbajnokság, amelyen győzni akarok!” Alexről egyébként érdekes videó jelent meg a Youtube-on nemrégiben: bátyja, a motokrosszban többszörös magyar bajnok Szőke Márk vloggerként található meg a portálon: a felvételen az látható, ahogyan kipróbálják egymás sportágait a srácok. További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.