- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Elmaradhat a 2022-es dakari ifjúsági olimpia

Négy évvel elhalaszthatják a 2022-re kiírt ifjúsági nyári olimpiát, amelynek így 2026-ban adhat otthont Dakar − hozta nyilvánosságra szerdán közös döntését Szenegál és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB).

Több mint valószínű, hogy elmarad a 2022-es dakari ifjúsági olimpia Forrás: IOC/Christophe Moratal [1]

Több mint valószínű, hogy elmarad a 2022-es dakari ifjúsági olimpia  •  Forrás: IOC/Christophe Moratal

Macky Sall szenegáli köztársasági elnök javaslatát Thomas Bach, a NOB első embere üdvözölte a témában folytatott tárgyalások után.

A döntésre jelentős hatást gyakorolt a tokiói olimpia jövő évre halasztása, a számos nemzetközi sportesemény törlése vagy későbbre tolása, valamint a koronavírus-járvány miatt kialakult egészségügyi helyzet gazdasági és más hatásai − közölte az nso.hu. [2]

A két vezető méltatta a dakari ifjúsági olimpia eddigi szervezési előkészületeit, amelyet a határozat nyomán megerősített bizalommal folytathatnak. Egyben Mamadou Diagna szenegáli NOB-taggal közösen kifejezték: elkötelezettek az első afrikai olimpiai esemény sikeres rendezése mellett. Egyben hangsúlyozták, a döntés csalódást keltő lesz a fiatal sportolóknak, azonban kérik a megértésüket.

„Baráti megállapodást kötöttünk, amely a kölcsönös bizalmat jelképezi szervezetünk és Szenegál között. Őszinte köszönetet szeretnék mondani jó barátomnak, az olimpiai mozgalom támogatójának, Macky Sall köztársasági elnöknek az elkötelezettségéért. Biztos vagyok abban, hogy remek nyári ifjúsági olimpiát rendezünk hat év múlva Dakarban; Szenegálnak, Afrikának és a következő generáció legjobb ifjú sportolóinak” − nyilatkozta Thomas Bach az olimpic.org-nak. [3]

A NOB végrehajtó bizottsága jóváhagyta a rendeletet, amit a kongresszusnak kell ratifikálnia pénteken.