UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2020-07-16 18:04

Sakk: a rapidbajnokságra is éremért megy a Hello-kupán „rajt-cél” győzelmet arató Kozák Ádám

A 18 éves sakknagymester, Kozák Ádám a papírformának megfelelően nyerte meg az online Hello Sakk-kupát, a hétvégén pedig már a magyar rapidbajnokságon bizonyítana.

Május elején otthon kezdődött és kedden a sakkszövetségben ért véget a legjobb hazai fiatalokat felvonultató Hello Sakk elnevezésű online kupa, melyben 16 fiú- és 8 leányjátékos a kiemelések után, egyenes kieséses rendszerben döntöttek a bajnoki címről. A két 10 perces plusz 2 másodperces bónuszú rapidmérkőzésekből álló verseny négyes döntőjébe a mezőny legnagyobb Élő-pontszámával büszkélkedő, ezzel együtt első helyen kiemelt Kozák Ádám mellett, Kökény Norbert, Leszkó Bence és Öngüt Tamás Günes került. Az elődöntőben Kozák Kökényt (1,5–0,5), Öngüt Leszkót (1,5–0,5) győzte le, a fináléban pedig Kozák, mondjuk úgy, érvényesítette a papírformát, és magabiztosan nyert (1,5–0,5) a hetedikként kiemelt, így bravúrosan teljesítő Öngüt ellen.

Kozák Ádám Szabó Lászlótól, a sakkszövetség elnökétől veszi át a kupát Forrás: Hello Sakk
Kozák Ádám Szabó Lászlótól, a sakkszövetség elnökétől veszi át a kupát Forrás: Hello Sakk
„A verseny során végig koncentrálnom kellett, de nagyon kiélezett helyzetbe nem igazán kerültem” – értékel a bajnoki címet szerző 18 éves nagymester. – Kieséses verseny volt, a meccsek többségében az első játszmát fehérrel megnyertem, az ellenfeleim így szorított helyzetbe kerültek, én pedig nyugodtabban játszhattam. Partit nem veszítettem, mérkőzésbe visszajönnöm nem kellett, így viszonylag stabilan sakkozva tudtam győzni.” A rapid-, és a villámsakkban is U18-as Európa-bajnok Kozák újabb trófeája az előzményeket ismerve nem meglepetés, inkább arra voltunk kíváncsiak, mennyire lett volna kínos számára, ha nem ő végez az élen? „Ilyen esetben mindig újra be kell bizonyítanod, hogy te vagy a legjobb a mezőnyben. Az én Élő-pontszámom és a második helyen kiemelt játékosé között több mint 150 pont volt a különbség. Ilyenkor számomra azért lehet nehéz a verseny, mert csak egy helyezés elfogadható, az első. Lehetne emiatt stresszelni is kicsit, de nem tettem. Élveztem a játékot, örültem, hogy ezekben a hónapokban, amikor a vírushelyzet miatt nincs sok verseny, tudtam itt is sakkozni.”
A verseny elődöntői Forrás: Hello Sakk
A verseny elődöntői Forrás: Hello Sakk
A döntő érdekessége az volt, hogy a játékosok a sakkszövetség épületében, bár egymással szemben ültek le, mégis számítógépeken folytak a partik. „Én sem kerültem még hasonló szituációba, de nem új keletű a dolog, más helyeken is van ilyen. Szerintem mindannyiunknak fura volt picit, de alapvetően jó megoldásnak tartom. Persze, kérdezhetik, hogy ha már ott voltunk, miért nem táblán játszottunk? Azért, mert ez online verseny volt. Így kezdtük, így is fejeztük be.” Kozák Ádám pénteken újra asztalhoz ül, ugyanis Ajkán kezdődik a magyar rapid egyéni sakkbajnokság, ami egyben az V. Csaba Árpád Emlékverseny és Ajka rapid nyílt bajnoksága is. A háromnapos, 13 fordulós viadalon igen népes (hozzávetőleg 200 fő), és erős mezőny várható: a legjobb a hazai felnőtt- és korosztályos játékosok is jelen lesznek. „A huszadik hely környékén leszek kiemelve, de ez nem biztos, hogy sokat számít, mert évi egy-két versenyen játszom, ami rapid értékszámra megy. Szóval, lehetséges, hogy nem teljesen tükrözi a tudásom. A célom az, hogy érmet szerezzek, bár nem tudom, ez mennyire reális elképzelés, hiszen az ellenfeleim sem játszanak sokkal több rapidversenyen, mint én. A jó szerepléshez várhatóan némi szerencsére is szükség lesz. Kíváncsian várom.” További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.