UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2020-07-21 08:55

Sakk: Kozák Ádám végig közel volt a rapidbajnoki címhez

Nagyszerűen szerepelt az Ajkán rendezett magyar rapid sakkbajnokságon a 18 éves nagymester, Kozák Ádám, akinek az utolsó fordulóig megvolt az esélye a győzelemre.

A múlt hét végén Ajkán rendezték a magyar rapid egyéni sakkbajnokságot, ami egyben az V. Csaba Árpád Emlékverseny és Ajka rapid nyílt bajnoksága is volt. A háromnapos, 13 fordulós viadalon igen népes (171 fő), és erős mezőny gyűlt össze: a legjobb a hazai felnőtt- és korosztályos játékosok is jelen voltak. A fiatalok közül a legeredményesebben a 18 éves nagymester, Kozák Ádám szerepelt, aki az utolsó pillanatig esélyes volt a bajnoki címre. A múlt héten Hello Sakk-kupát nyert játékos végig remek formát mutatott és az ötödik, valamint a tizedik forduló között vezette is a bajnokságot.

Kozák Ádám végig közel volt a rapidbajnoki címhez Forrás: MSSZ
Kozák Ádám végig közel volt a rapidbajnoki címhez Forrás: MSSZ
A négy olimpikonból kettőt is legyőző U18-as villám és rapid Európa-bajnok egyetlen vereségét a tizenegyedik körben szenvedte el, a verseny első kiemeltje, Berkes Ferenc bizonyult jobbnak nála. Ettől függetlenül az utolsó fordulóra úgy érkezett, ha legyőzi Bánusz Tamást, övé az aranyérem. A meccs döntetlenre végződött, és mivel a többi éltáblán is remiztek a felek, Bánusz maradt az első helyen, Kozák pedig ugyanúgy 9,5 ponttal zárt, mint a 2-6. helyezettek között mindenki, végül a Bucholz-pontszámítás sorolta az ötödik helyre. A TPR-je viszont neki lett a legmagasabb (2598), ezt az ellenfelek Élő-pontszámából és az ellenük elért eredményből számítják. „Az ötödik hely nem csalódás, de a verseny alapján több volt benne – értékel Kozák Ádám. – A Bucholz-commal pechem is volt, ha féllel többem van, akkor harmadik vagyok. Összességében jól bajnokság volt, megvertem három 2600 Élő-pont feletti játékost. Nem éreztem, hogy a játék megterhelő fizikailag, de az utolsó nap előtt nem aludtam jól, nem tudtam magam kellőképpen kipihenni. Eleve nyolc óra harminckor kezdtünk reggel, korán kellett kelni. A versenyen elég jó partijaim volt, így nem mondhatom, hogy sok maradt benne. Nyilván voltak esélyeim, de ugyanakkor szerencsém is. Vesztésre talán még két játszmában álltam azon kívül, amelyet elveszítettem. Öt fordulón keresztül vezettem a bajnokságot, de ilyenkor erre nem igazán gondol az ember. Az utolsó meccs előtt már megfordul a fejemben, hogy mi a helyzet, de addig csak nyomni kell. Úgy vagyok vele, a végén kell elsőnek lenni. Most ötödik lettem. A FIDE szerint tíz-tizenötödik hely körül voltam rangsorolva, szóval ebből a tekintetből jó az eredmény.” A bajnokságon Bánusz (10,0 p) mögött Berkes (9,5) végzett másodikként, a harmadik helyen Kántor Gergely (9,5) zárt, a negyedik Kaczur Flórián (9,5), a hatodik Erdős Viktor (9,5) lett. A női mezőnyben is akadtak izgalmak. A hazai pályán versenyző 13 éves Gaál Zsóka is végig esélyes volt a bajnoki címre, de az utolsó partijában kikapott, így végül lecsúszott a dobogóról és negyedikként zárt 7,5 ponttal. A női versenyt Papp Petra nyerte (8,0) Juhász Barbara (7,5) és Kovács Klára (7,5) előtt. A fiatalok következő nagy versenye az online sakkolimpia lesz, amely a magyarok számára augusztus 12-én kezdődik. A lányok U20-as mezőnyében Gaál Zsóka és Demeter Dorina, a fiúkéban Kozák Ádám és Persányi Barnabás képviseli hazánkat. További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.