UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2020-07-24 18:28

Strandröplabda: Vecsey Fanni mindig érzi, hogy mikor kell váltani

A Gödöllői RC 17 éves korosztályos országos bajnok és U18-as Eb-nyolcadik strandröplabdázója, Vecsey Fanni az elmúlt hetekben új párjával, Vaida Beátával hengerel a felnőttek között.

Szikrázó napsütés, perzselő homok, remek hangulat. Kívülről nézve ezek mind a strandröplabdameccsek elengedhetetlen tartozékai. Ahhoz viszont, hogy a pályán nagyszerű megmozdulásokat és kivételes összhangot lássunk, már a játékosok kemény, alázatos munkája is kell. Ez a háttérmeló eredményezi a Gödöllői RC 17 éves ígéretének, Vecsey Fanninak sikereit is, valamint teszi olyan magától értetődővé, hogy amikor dolgozni kezd a „látványpékségben”, úgy tűnik, könnyedén süti meg mindennapi kenyerét.

Vecsey Fanninak a felnőttek között sokkal jobban kell koncentrálnia  Fotó: Müller Zoltán
Vecsey Fanninak a felnőttek között sokkal jobban kell koncentrálnia Fotó: Müller Zoltán
A Vasvári Zsófiával korosztályos országos bajnok és U18-as Európa-bajnoki nyolcadik helyezett játékos Gubik Hannával készült az utóbbi időben, néhány hete azonban új párral brillírozik a felnőttmezőnyben. Társa, a romániai színekben U22-es Európa-bajnoki ezüstérmes és World Tour-verseny-győztes Vaida Beáta, a duó edzője pedig az Eötvös DSE-t erősítő sportolónő eddigi trénere, Adrian Pricop lett. A váltás amennyire hirtelen jött, annyira bizonyult jó ötletnek. Vaida és Vecsey az elmúlt hetekben az A -kategóriás II. Park-Side Out-kupán és a B-s Szabadkikötő Friends Cupon sem talált legyőzőre. "Nem volt egyszerű a váltás, mert szeptember óta Gubik Hannával edzettem, vele is játszottam egész évben, és úgy terveztük, a felnőttek között is együtt indulunk. Viszont azt ő is megértette, hogy ezt a lehetőséget nem szabad kihagynom. Az utánpótlásban persze, továbbra is Hannával játszom. Úgy érzem, Beával egyre inkább összeszokunk, ezt mutatják az eredmények is. Persze, még az elején járunk a munkának, és nem akarom elbízni magam. Ő nagyon gyorsan játszik strandon, nekem fel kell vegyem ezt a ritmust, de azt gondolom, folyamatosan fejlődhetek mellette. Adrian Pricop pedig már az első edzésen annyi új dolgot mutatott, hogy alig győztem fejben tartani. Gyorsabb bejátszások, kisebb feladások. Tetszik, amit tanulok. Ezzel együtt kedves és barátságos edző.” Fannival kapcsolatban az nem meglepő, hogy – leginkább sérülései hatására – a teremröplabdáról váltott homokra, az viszont mindenképp érdekesség, hogy az U17-es leányválogatott tagjaként a Bulgáriában rendezett korosztályos Európa-bajnokságon is járt. Immár csak a strandröplabda jön nála számításba, a következő nagy trófea pedig akár a felnőtt országos bajnoki cím is lehet. Persze, ezt a vágyát is óvatossággal kezeli a tinédzser.
Gyorsabb bejátszások, kisebb feladások a repertoárban Forrás: fivb.com
Gyorsabb bejátszások, kisebb feladások a repertoárban Forrás: fivb.com
„Az elmúlt néhány verseny valóban biztató jeleket mutatott, de tudom, nekem még nagyon hullámzó a teljesítményem a Beáéhoz képest. Úgy érzem, hozzá kell még szoknom ahhoz a stresszhez, amely a felnőttek között ér. Ahogy menetelünk, egyre erősebb ellenfelek jönnek. Egyébként bizakodó vagyok, és remélem, felnövök a feladathoz. Az már most látszik, hogy Bea mellett mindenki rám játszik, hiszen én vagyok a fiatalabb, a kevésbé tapasztalt. Erősen kell koncentráljak, hogy ne rontsak, kizárjam a hibákat, és ez fejben igencsak fárasztó.” Az ígéret mindenesetre kihangsúlyozza, nagyon szereti, amit csinál, és örül, hogy másfél évvel ezelőtti döntése, amikor homokra lépett, kiválónak bizonyult. A sportágát annak minden részletével együtt imádja. Úgy is, hogy olykor igen magas hőfokon zajlanak az összecsapások. Meg is kérdeztük tőle, járt-e már valaha szoláriumban?
Középen a Park-Side Outon győztes páros Forrás: hunvolley.com
Középen a Park-Side Outon győztes páros Forrás: hunvolley.com
„Szolárium? Soha életemben nem voltam! – jelenti ki nevetve. – Csak az ötven faktoros naptejet ismerem. Szerencsére a barnulással nincs problémám. De tényleg védeni kell a bőrömet, mert amikor már annyira süt a nap, akkor veszélyes is tud lenni. A fejemet szoktam bevizezni mindig, mert a hőségben elég hamar megfájdul. Ennél többet nem tudok tenni.” Év elején még úgy volt, idén nem csak a hazai viadalokon bizonyíthat Fanni. A tervek szerint a törökországi U18-as Eb-n, valamint a thaiföldi U19-es vb-n is megmutatta volna magát. A két eseményt a járvány miatt elhalasztották, sorsuk bizonytalan. Ettől függetlenül, amíg nincs döntés a törlésükről, ezekre is kell készülni. „Egyelőre kivárunk. Hannával is edzek és Beával is. Ez sosem egyszerű helyzet, mert más-más játékot játszunk. Az időpontokat is sikeresen összeegyeztetjük. Bízom benne, hogy megtartják a világversenyeket, de elsősorban felnőtt koromban szeretnék helyt állni. Az európai mezőny nagyon erős, de hiszem, hogy Magyarországról is be lehet kerülni az legjobbak közé. A tavalyi Eb-n azt tapasztaltam, hogy mindenki elképesztően jó, de nem utolérhetetlen. Kitartó, kemény munkával el tudjuk érni a céljaink.” További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.