UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2020-07-25 08:47

Vívás: Pusztai Liza eleinte nagyon nehezen viselte a kilátástalanságot

A kezdetekben természetesen nem örült a tokiói olimpia egyéves halasztásának és a versenynaptárral kapcsolatos kilátástalanságnak a BVSC-Zugló kardvívója, a 19 éves Pusztai Liza. A felnőtt-világranglistán tizenegyedik helyezett sportoló arról is beszámolt, sikerült formában tartania magát, sőt az állóképessége még javult is az elmúlt időszakban.

A Nemzetközi Vívó Szövetség nemrégiben bejelentette, nem pótolja az áprilisra tervezett, a koronavírus-járvány miatt halasztott Salt Lake City-i utánpótlás-világbajnokságot az idén, amelyre egyéniben és csapatban is toronymagas esélyesként utazott volna a felnőtt-világranglista tizenegyedik helyezett kardozója, a többszörös utánpótlás világ- és Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai aranyérmes Pusztai Liza.

Pusztai Lizának (jobbra) hiányzik a versenyzés Forrás: Bizzi Team
Pusztai Lizának (jobbra) hiányzik a versenyzés Forrás: Bizzi Team
„Várható volt ez a döntés, mindenki számolt vele, persze, titkon abban reménykedtünk, nem lesz igazunk. Nem esett jól, de a tokiói olimpia egyéves halasztása sokkal jobban lesújtott. Egész évben arra készültem, s csupán hajszálnyira voltunk a kvótaszerzéstől” – meséli a 19 éves sportoló. Arra is kitért, a bizonytalanság az, amit nagyon nehezen visel. „Még mindig nem lehetünk biztosak abban, hogy megtartják a játékokat; tulajdonképpen semmit nem tudunk. A kilátástalanság eleinte hihetetlenül nyomasztott, rengeteget idegeskedtem. Az edzésen és otthon egyaránt ingerültebb voltam a megszokottnál, többször a tréningek közben borultam ki, túl nehezen fogadtam el, hogy önhibámon kívül nem bizonyíthatok versenyeken. Ennek ellenére, szerencsére a munkámra nem volt hatással a kialakult szituáció.” Merthogy Liza szeret edzeni, és a rövidtávú célok hiányában is imádja azt, amit csinál. „A vívás kicsit háttérbe szorult az elmúlt időszakban, sokat erősítettünk és futottunk. Május óta heti kétszer azért kardot ragadtunk, de a fizikumra jóval nagyobb hangsúlyt fektettünk. Kicsit olyan volt, akár az alapozó időszak, ily módon fenntartottam a formámat, sőt az állóképességem még javult is. További pozitívum, hogy az apróbb hiányosságok kiküszöbölésével egyaránt foglalkozhattunk.” Pusztai júliusban pihenőidőszakon van, nyaralni utazott, s próbálja elfelejteni az elmúlt hónapok nehézségeit. Azt azonban továbbra sem tudja, mire kell készülnie, ha ismét visszatér a pástra: „Tényleg csak reménykedhetek abban, hogy megtartják az olimpiát. Egy kvalifikációs verseny maradt hátra, amit ha nem nyernek meg az ukránok, akkor utazhatunk a japán fővárosba. Ráadásul, ha bejutunk a legjobb négy közé, úgy hiába győznek, mi jutunk ki az olimpiára.” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.