- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Vívás: Pusztai Liza eleinte nagyon nehezen viselte a kilátástalanságot

A Nemzetközi Vívó Szövetség nemrégiben bejelentette, nem pótolja az áprilisra tervezett, a koronavírus-járvány miatt halasztott Salt Lake City-i utánpótlás-világbajnokságot az idén, amelyre egyéniben és csapatban is toronymagas esélyesként utazott volna [1] a felnőtt-világranglista tizenegyedik helyezett kardozója, a többszörös utánpótlás világ- és Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai aranyérmes Pusztai Liza.

Pusztai Lizának (jobbra) hiányzik a versenyzés Forrás: Bizzi Team [2]

Pusztai Lizának (jobbra) hiányzik a versenyzés  •  Forrás: Bizzi Team

„Várható volt ez a döntés, mindenki számolt vele, persze, titkon abban reménykedtünk, nem lesz igazunk. Nem esett jól, de a tokiói olimpia egyéves halasztása sokkal jobban lesújtott. Egész évben arra készültem, s csupán hajszálnyira voltunk a kvótaszerzéstől” – meséli a 19 éves sportoló.

Arra is kitért, a bizonytalanság az, amit nagyon nehezen visel.

„Még mindig nem lehetünk biztosak abban, hogy megtartják a játékokat; tulajdonképpen semmit nem tudunk. A kilátástalanság eleinte hihetetlenül nyomasztott, rengeteget idegeskedtem. Az edzésen és otthon egyaránt ingerültebb voltam a megszokottnál, többször a tréningek közben borultam ki, túl nehezen fogadtam el, hogy önhibámon kívül nem bizonyíthatok versenyeken. Ennek ellenére, szerencsére a munkámra nem volt hatással a kialakult szituáció.”

Merthogy Liza szeret edzeni, és a rövidtávú célok hiányában is imádja azt, amit csinál.

„A vívás kicsit háttérbe szorult az elmúlt időszakban, sokat erősítettünk és futottunk. Május óta heti kétszer azért kardot ragadtunk, de a fizikumra jóval nagyobb hangsúlyt fektettünk. Kicsit olyan volt, akár az alapozó időszak, ily módon fenntartottam a formámat, sőt az állóképességem még javult is. További pozitívum, hogy az apróbb hiányosságok kiküszöbölésével egyaránt foglalkozhattunk.”

Pusztai júliusban pihenőidőszakon van, nyaralni utazott, s próbálja elfelejteni az elmúlt hónapok nehézségeit. Azt azonban továbbra sem tudja, mire kell készülnie, ha ismét visszatér a pástra:

„Tényleg csak reménykedhetek abban, hogy megtartják az olimpiát. Egy kvalifikációs verseny maradt hátra, amit ha nem nyernek meg az ukránok, akkor utazhatunk a japán fővárosba. Ráadásul, ha bejutunk a legjobb négy közé, úgy hiába győznek, mi jutunk ki az olimpiára.”

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN [3] a sportági aloldalunkon.