UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2020-07-28 08:59

Kézilabda: leporolják az alapokat – kétnapos edzőtáborban a férfi juniorválogatott

Januári Eb, nyári vb – ez lehet a férfi juniorválogatott programja a következő szezonra, ha a járvány nem szól újra közbe. A kétnapos szigetszentmiklósi edzőtáborban arra voltunk kíváncsiak, hogy hol tart most a társaság.

„Mindenki úgy tervezzen, hogy januárban Európa-bajnokságra utazunk!” – kezdte Sótonyi László szövetségi edző a férfi junior kézilabda-válogatott kétnapos összetartását Szigetszentmiklóson. Ugyanis hosszú hónapok után, hétfőn és kedden ismét edz a nemzeti együttes, amely a koronavírus-járványt követően (vagy a lehetséges második hullám előtt) erőt adhat a fiataloknak is, hogy nem vesztek el egészen azok a célok, amiket erre a nyárra terveztek.

Két napig újra együtt készül a férfi juniorválogatott Fotó: Cseh Péter/MKSZ
Két napig újra együtt készül a férfi juniorválogatott Fotó: Cseh Péter/MKSZ
„Nagyon készültünk arra, hogy lesz Eb, de aztán márciustól négy hónapon át nem találkoztunk. És azért is hoztam szóba a januári tornát már itt az elején, mert az fontos, hogy legyen benne a fejekben a cél, az, hogy mire készülünk. A program átszervezése miatt ráadásul néhány hónapon belül két világversenyünk lesz, amire nem csak testben, hanem lélekben is hangolódni kell.” Ennyire rövid összetartás alatt a világot természetesen nem lehet megváltani, de Sótonyi mester szerint is sok mindenre jó lehet a most közösen töltött idő. „Ennek a két napnak a lényege, hogy mindenkit lássunk, mindenkivel elbeszélgessünk, felmérjük őket. Jó, hogy a klubok támogattak minket ebben az edzőtáborban, hiszen ez egy válogatott időszakon kívül eső alkalom. Igyekszünk a már korábban megismert alapokat, mind filozófiában, mind pedig a gyakorlatban egy kicsit leporolni, átismételni, amik eddig is jellemezték a csapatunkat.” Ha minden jól megy, és a jövő év eleji horvátországi Európa-bajnokságot valóban megtartják, akkor rövid időn belül két nagy tornára utazhatnak a fiúk. Hiszen 2021 nyarán következik a korosztály csúcseseménye, a budapesti U21-es világbajnokság. „A januári Eb-t nagyon jó erőpróbának szánjuk, illetve attól függetlenül továbbra is megvan a felkészülési terv és továbbra is minden adott ahhoz, hogy a hazai világbajnokságon olyan csapatunk legyen, amely felszedi a parkettát és a győzelemért megy előre. Szerethető gárdát akarunk összerakni, amely mögött megvan a technikai és taktikai tudás, ami kell a nagy eredmények eléréséhez.”

Vélemények a pályáról: Dely Márton, a válogatott csapatkapitánya: Nagyon jó újra itt lenni, rengeteget kihagytunk. Ez az egész helyzet kicsit még új meg fura, de jó érzés hosszú idő után újra találkozni a csapattársakkal, barátokkal, tehát mindenképpen egy fontos esemény ez.” Bognár Alex, a válogatott irányítója: „Ebben a két napban, hogy kicsit a mester szavával éljek, leporoljuk a dolgokat. Vagyis azokat a dolgokat, amiket elkezdtünk vele közösen az elmúlt szűk egy évben, újra felelevenítjük, és próbáljuk átismételgetni őket.” Bálint Bence, a válogatott átlövője: „A legnagyobb erősségünk mindig az volt, hogy mennyire együtt vagyunk, mennyire egy csapat vagyunk. Bárki meghalna a másikért a pályán, ezzel szerintem bárkit meg tudunk verni.”

A férfi junior kézilabda-válogatott kerete a szigetszentmiklósi össztartáson: Kapusok: Győri Kristóf (FTC), Nagy Benedek (Telekom Veszprém), Podoba János (Dabas) Mezőnyjátékosok: Bálint Bence (Tatabánya), Bognár Alex (FTC), Dely Márton (NEKA), Draskovics Gellért (Balatonfüred), Határ Péter (Balatonfüred), Holdosi Bence (Eger), Hornyák Bence (Tatabánya), Ilics Zoran (Telekom Veszprém), Kovács Gergő (NEKA), Kőhegyi Ákos (Balatonfüred), Papp Bence (Gyöngyös), Szepesi Noel (Eger), Tóth Péter (NEKA), Vajda Huba (Veszprémi KKFT)

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.