UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-08-14 19:59

Atlétika: Molnár Janka U20-as világranglista-vezetőként várja a Gyulai Memorialt

A Budafoki MTE 19 éves atlétanője, a 400 méteres sík-, és gátfutás női bajnoka, Molnár Janka ejtett szót a kettős sikerről és az előtte álló feladatokról.

Duplázott a 125. magyar atlétikai bajnokságon a Budafoki MTE 19 éves ígérete, Molnár Janka, aki a 400 méter sík-, és gátfutó számát is megnyerte. Tette mindezt két egyéni csúccsal. Az, hogy 400 méteren elsőként ért célba, nem tartozik a nagy meglepetések kategóriájába – két évvel ezelőtt is bajnoki címet ünnepelt –, most 53.25 másodperccel végzett a tavalyi győztes Nádházy Evelin és Mátó Sára előtt. Utóbbival 400 gáton vívott nagy csatát. A 2000-es születésű ARAK-os vetélytárs volt a versenyszám címvédője, nem mellesleg az U23-as és U20-as hazai rekord is a junior Eb-ezüstérmes atlétanő nevéhez fűződik (56.89). Ezt az eredményt közelítette meg 5 századra Bartha Attila tanítványa, és nyert 56.94-gyel Sára előtt (57.34) a Lantos Mihály Sporttelepre zúduló esőben. Idejével az U20-as világranglista élére ugrott.

Molnár Janka immár két versenyszám női bajnoka Fotó: Tom Sch
Molnár Janka immár két versenyszám női bajnoka Fotó: Tom Sch
„Négyszáz méteren számítottam a győzelemre, mert tudtam, hogy Evelin több problémával is küzdött az elmúlt időben, és nincs százszázalékos formában. Gáton pedig csak reménykedtem. Az elsődleges cél az volt, hogy faragjak az egyéni csúcsomból. Fogalmam sem volt, hogy Sári milyen időt fog futni, de tulajdonképpen azzal sem voltam tisztában, magamtól mit várhatok. A szombati négyszáz után fáradtságot is éreztem, de nagyon örülök, hogy sikerült nyerni és ötvenheten belül futni. Janka arra nem emlékszik, hogy az egyéni csúcsot érő futás közben, jelképesen is Elton John I’m Still Standing című dala diktálta az ütemet, de a készülődés közbeni baljós gondolatokra igen. „Hogy a zenének volt-e bármilyen jelentősége? Hát a futás közben nem nagyon sikerült rá figyelni. Az viszont megvan, hogy amikor melegítettem, és már a pályán ráfutottam a gátakra, elég fásultnak éreztem magam. Úgy gondoltam, itt bizony lesznek problémák. Aztán ahogy ellőtték a rajtot minden elmúlt. Nem mondom, hogy nem maradt benne még egy pici, mert voltak hibáim, de összességében jól éreztem magam és boldog vagyok. A végén ránéztem az órára, és elérzékenyültem.” Az eredménytől nem csupán az elérője hatódott meg, hanem lelkes szurkolói és családtagjai is. Szülei szombaton a helyszínen izgulták végig a 400-as sikert, vasárnap azonban nem tudtak ott lenni az eseményen. „Apukám még most is mérges magára, hogy nem látta élőben, de a közvetítést nézte. Azt is bevallotta, hogy elsírta magát. Nem tudom, miért. Azért ennyire csak nem volt olyan nagy dolog a bajnoki cím.” Janka a hétvégi juniorbajnokságot kihagyja, szerdán viszont a székesfehérvári 10. Gyulai István Memorialon rajthoz áll 400 gáton. Az mindenképp előnyére válhat, hogy ezúttal teljesen kipihenten érkezik. „Úgy gondolom, ahhoz, hogy ezen az időn is javítsak, az kell, ne fussak előző nap olyan négyszázat, ami sokat kivesz belőlem. Remélem, tovább tudok faragni az egyéni csúcsomból. Idén bár világverseny nincs, ugyanúgy készülök tovább a jövő évi Európa-bajnokságra. Az olimpiára 55.40 a szint. Meglátjuk, mennyit tudok fejlődni. Eddig igen távolinak tűnt. Most kicsit közelebb jött.” Molnár Janka 400 méteres gátfutása a felnőttbajnokságon (Lengyák György felvétele): További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.