UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2020-08-23 17:32

Műkorcsolya: hosszú idő után tesztelhették magukat téthelyzetben a juniorok

Rekordpontszámokra aligha számított valaki, de nem is ez volt a fontos a budapesti Gyakorló Jégcsarnokban rendezett tesztversenyen. Junior műkorcsolyázóink és jégtáncosaink már annak is örültek, hogy a koronavírus okozta többhónapos leállás után végre ismét téthelyzetben mutathatták be versenyprogramjaikat.

Már-már lassacskán a műkorcsolyázók is elszoknak a versenyzés semmihez sem hasonlítható „feelingjétől", így talán a legjobbkor rendezték meg számukra a hagyományos augusztusi tesztversenyt. Jóllehet, ezen csak két korosztály (felnőtt és junior) sportolói léptek jégre, valamilyen szinten így is képet kaphattunk arról, ki milyen formában és milyen programokkal várja az új évadot.

Úgy látszik, a junior lányok mezőnyében Szigeti Bernadettet (16) viselte meg legkevésbé a szokatlan holtszezon Fotó: Kovács Álmos/HUNSKATE Média
Úgy látszik, a junior lányok mezőnyében Szigeti Bernadettet (16) viselte meg legkevésbé a szokatlan holtszezon Fotó: Kovács Álmos/HUNSKATE Média
Az igen hosszúra nyúlt, szokatlan holtszezon persze érzékeltette hatását, ami érthető: a műkorcsolyázók számításait is keresztülhúzta a koronavírus-járvány. Habár a junior-világbajnokságot még éppen megtartották Tallinnban, a mögöttünk hagyott évad így is idő előtt befejeződött, arról nem is beszélve, hogy a további felkészülés sem zajlott zökkenőmentesen. A  jégpályák bezárása következtében sokáig otthoni edzésekkel kellett formában tartaniuk magukat a versenyzőknek. Jó két hónap kihagyás után aztán visszatérhettek a jégre, de a megrövidült felkészülési idő és az eltörölt versenyek (köztük a junior világkupa-sorozat, amely az ősszel először hazánkba is ellátogatott volna) miatt többen úgy döntöttek, új program összeállítása helyett tavalyi programjukat dolgozzák ki. Ez junior jégtáncosainkra is igaz – a Kedves Katica, Sharonov Fedor kettős (Hoffmann Korcsolya Akadémia) ráadásul a többieknél is később kezdhette meg a közös munkát, Fedor ugyanis Oroszországban ragadt, és csak június végén térhetett vissza Budapestre – írja beszámolójában a hunskate.hu. A páros 118.98 ponttal így is győzedelmeskedett a tesztversenyen, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy csupán a Csikós-testvérek (Steps On Ice SE) vehették volna el az aranyérmet a második junior szezonját megkezdő duótól. Csikós Petra és Patrik azonban jócskán lemaradva, 78.87 ponttal zárták a viadalt. A fiúknál még elszomorítóbb a helyzet abból a szempontból, hogy a tesztversenyen a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is csak Berei Mózes József képviselte a junior korosztályt. A Sebestyén Korcsolya SE 16 éves sportolója különösen élvezhette az újbóli versenyzést, hiszen az előző évadban neki még egy sérvműtétből is fel kellett épülnie. Ezt sikerrel meg is tette, 119.85 ponttal fejezte be a megméretést. A legnagyobb verseny kétségkívül a junior lányok mezőnyében bontakozhatott volna ki, elvégre az indulói lista hat nevet is tartalmazott. Csak éppen a 16 esztendős Szigeti Bernadett esélyt sem hagyott ellenfeleinek. A Pavuk SE műkorcsolyázója több mint tizenöt pontos különbséggel múlta felül (129.03 vs. 113.26 pont) a korosztályában most debütáló Szabó Cintiát (15). A Jégkorszak SE versenyzőjét pedig a mindössze 14 éves Krizsanovszki Lili (Sebestyén Korcsolya SE) követte a dobogó legalsó fokán. A részletes eredmények IDE KATTINVA elérhetőek. További korosztályos hírek MŰKORCSOLYÁBAN a sportági aloldalunkon.