- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Birkózás: Korcsog Milán immár két éve vár a kadét-világbajnoki ezüstérmére

Versenyek híján leginkább az izomzata építésére koncentrál a Csepeli BC szabadfogású birkózókiválósága, Korcsog Milán; a junior-világversenyeken tavaly még a 86 kilogrammosok mezőnyében szerepelt, ám a magasságából adódóan – a birkózók között megszokottnak nem nevezhető, 194 centiméterre nőtt – folyamatosan építi magát.

Korcsog Milán (kékben) még mindig nem kapta meg a kadét-világbajnoki ezüstérmét Forrás: UWW [1]

Korcsog Milán (kékben) még mindig nem kapta meg a kadét-világbajnoki ezüstérmét  •  Forrás: UWW

„Jelenleg kilencvenhét-kilencvennyolc kiló körül vagyok. A terv az, hogy a felnőttek között a százhuszonöt kilogrammosok mezőnyében bizonyítsak. Persze ehhez rengeteget kell dolgoznom. Szép fokozatosan haladok felfelé: kadétként előbb hetvenhat, majd nyolcan kilós voltam” – mondja a 18 éves sportoló.

Utóbbi kategóriában, tehát nyolcvan kilóban szerzett bronzérmet a 2018-as, zágrábi kadét-világbajnokságon. Azaz ezüstöt; a történet érdekes…

„A győztes orosz, Dmitrij Jelkanov megbukott a doppingteszten, így utólag az amúgy második helyen záró iráni Mohammadreza Eztolla Gijasit hirdették ki bajnoknak, engem pedig másodiknak. Előbb el kellett küldenünk a bronzérmet, ezután kellett volna megkapnom az ezüstöt – másfél éve nincs hír a medálról, fogalmam sincs, ideér-e valaha. Lassan kezdek lemondani róla, mindent megpróbáltunk már.”

Milán elmondása szerint most sincs rossz formában, mivel a koronavírus-járvány okozta tavaszi karanténidőszakban sem tétlenkedett.

„Csak otthon tudtam dolgozni, sokat húzódzkodtam és futottam. A visszatéréskor mégis éreztem magamon a magam mögött hagyott hónapok hatását, a szőnyegen romlott az állóképességem, ez ugyanakkor hamar visszaállt a megszokott minőségbe. Szombathelyen edzettünk két hetet, majd a fővárosban folytattuk a munkát, egész nyáron keményen dolgoztunk.”

A nemzetközi szövetség márciusban bejelentette, elhalasztja a versenynaptárban szereplő összes viadalt, így a junior Európa-bajnokságot is. Július elején a szervezet közleményben tudatta, az eseményt október 19. és 25. között megtartják, Szkopjéban. Egy hónappal később újabb határozatot közöltek: törlik a seregszemlét.

„A naptárban maradt viszont decemberi korosztályos világbajnokság, abban bízunk, hogy azt megtartják, de ebben közel sem lehetünk biztosak. Nehéz úgy dolgozni, hogy nem lebeg közeli cél a szemem előtt, de a töretlen fejlődésem érdekében ezen túl kell lendülnöm. Ha minden a tervek szerint halad, ősszel megrendezik az országos bajnokságokat, azokon elindulnék. Készülők a következő évadra, utolsóéves juniorként érmet szeretnék szerezni bármely világversenyen.”

További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN [2] a sportági aloldalunkon.