- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Atlétika: ha Doma Benedek jó napot fog ki, a kalapács magától repül

Már a versenyszezon kezdetén, július végén megmutatta a szombathelyi Dobó SE 18 éves kalapácsvetője, Doma Benedek, hogy kiváló formában van, hiszen a XII. Németh Pál Emléknapon 77.36 méteres egyéni csúcsot ért el a 6 kg-os szerrel, amely akkor az U20-as világranglista második helyére repítette a tizedikről. Jelenleg is a harmadik. De, hogy a felnőttek 7 kg-os kalapácsával is letegyen valamit az asztalra, a felnőtt országos bajnokságon 67.20 méterre kozmetikázta egyéni legjobbját, később pedig magabiztosan nyerte meg a junior ob-t – elvárásának megfelelően.

Doma Benedek a junior-világranglista harmadik helyén Forrás: hungarysport.hu [1]

Doma Benedek a junior-világranglista harmadik helyén  •  Forrás: hungarysport.hu

Németh László és Németh Zsolt tanítványa közben súlylökésben és diszkoszvetésben feszegette határait, legutóbb hétvégén a magyar junior ligadöntőn duplázott, és győzött kalapáccsal, valamint súllyal is. Utóbbiban a 6 kg-os szerrel újabb egyéni csúccsal (15.62).

„Amikor július végén megdobtam hatkilós kalapáccsal az egyéni csúcsomat, nagyon örültem, hogy a junior-világranglistán a második helyre jöttem fel. Aztán a következő edzésen kiment a bokám, két hetet kihagytam. A felnőtt országos bajnokságra tértem vissza, de sérülés ide vagy oda, egy métert javítottam a hétkilós szerrel is az egyénimen. Összességében nem panaszkodhatok a teljesítményemre, és bár az év vége felé járunk, még mindig lesz lehetőség javítani. Annak is örülök, hogy fő számomban, a kalapácsvetésben sikerült megnyernem azokat a versenyeket, amelyeket szerettem volna, a ligadöntőn súlylökésben elért győzelem pedig csak a bónusz volt. Hozzá kell tegyem, a szám legnagyobb esélyese, Fekete István nem vett részt a versenyen.”

Felnőttsúlyú kalapáccsal már a 70 méter a cél Fotó: Tom Schä [2]

Felnőttsúlyú kalapáccsal már a 70 méter a cél  •  Fotó: Tom Schä

Benedek idei fő viadala a kenyai junior-világbajnokság lett volna, ám a koronavírus-járvány miatt ezt az eseményt is törölték a 2020-as naptárból.

„Azért is nézegetem sűrűn a korosztályos világranglistát, mert érdekel, hol tartok a többiekhez képest. Az, hogy nyolc helyet előre tudtam lépni, mutatja, jól sikerült a felkészülésem. Ráadásul a vébé is abban az időpontban lett volna, amikor csúcsformába kerültem, így az időzítéssel sem volt gond. Ha ezt veszem alapul, azt mondom, a dobogóra is reális esélyem mutatkozott, de nyilván más ott a környezet, a szituáció, és minden. Nem bánkódok már emiatt, hamar elengedtem, sejthető volt, hogy így alakul. A nagy dobásomnak viszont örülök. Most már a jövő évre koncentrálok, elsőéves U23-asként szeretnék nyolc közé kerülni a korosztály norvégiai Európa-bajnokságán. Idén pedig hétkilós felnőttkalapáccsal még jó lenne hetven méter közelébe, vagy fölé jutni.”

A fiatal atléta szerint ahhoz, hogy a célja még idén sikerüljön sok mindennek kell egyszerre klappolnia. Persze, a három méteres javításhoz szükséges szerencse, megfelelő technika, kellő erő, na meg…

„Olyan napot kell kifogni, amikor úgy kelek föl, hogy a kalapács magától fog repülni. Amikor dobtam a 77.36-ot, akkor bármit csináltam, a kalapács csak repült. Máskor ugyanilyen mozgással hetvenhárom métert dobok. Ilyen mentalitással kell nekimenni, mellette pedig ott kell lenni erőben is, és a technikát is jól végre kell hajtani. Úgy érzem, bennem van, és ha minden milliméter pontossággal kijön, továbbá a csillagok is úgy állnak, akkor sikerülhet.”

Hogy a sportoló beteljesítse álmait, ahhoz a Mol Alapítvány is szeretne hozzájárulni. Támogatását a versenyző ruházatra, felszerelésre fordítja, mert ahogy mondja: „Pont most erősödtem, szélesedtem, így nagy segítség, hogy fel tudom tölteni a ruhatáramat.”

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN [3] a sportági aloldalunkon.