UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2020-09-01 16:16

Asztalitenisz: András Csaba megkönnyezte a Budapest-bajnoki bravúrt

Az asztaliteniszezők ifjúsági világranglistájának kilencedik helyezettje, a 18 éves András Csaba hatalmas bravúrral, a komplett magyar felnőttmezőnyt maga mögé utasítva győzött az Ormai László Sportcsarnokban rendezett Budapest-bajnokságon. Még mindig nem tudja, hogyan csinálta.

A 18 éves András Csabáról eddig is tudni lehetett, hogy a magyar asztalitenisz nagy reménysége. A hétvégén véget ért Budapest-bajnokságon bebizonyította, nem véletlenül várnak tőle sokat a szakemberek: szinte játszi könnyedséggel hasított végig a komplett magyar felnőttmezőnyön azok után, hogy − saját bevallása szerint − Both Olivérrel leszerepeltek párosban ugyanezen az erőpróbán. A német TTC RS Fulda-Maberzell sportolója az első körben simán verte Krebs Bálintot (4:0), majd az általa „mumusnak” tartott Kovács Sebestyénnel nézett farkasszemet az Ormai László Sportcsarnokban; 4:1-re bizonyult jobbnak.

András Csaba győzött az Ormai László Sportcsarnokban Forrás: asztaliteniszezz.hu
András Csaba győzött az Ormai László Sportcsarnokban Forrás: asztaliteniszezz.hu
„A legutóbbi két versenyen legyőzött. Azzal, hogy most fölé kerekedtem, nagy teher esett le a vállamról, kikapcsoltam. Ettől kezdve olyan állapotba kerültem, amilyenre eddig még nem volt példa: nem láttam vagy hallottam magam körül senkit a mérkőzések közben, csak az asztalra, a játékra figyeltem úgy, hogy még edző sem ült mögöttem. Nem volt egyetlen olyan poén sem, amit elengedtem volna, az ütéseim rendre az asztal szélére mentek, még magamat is megleptem, mennyire kemény és pontos voltam” − emlékszik vissza a történtekre a fiatal. A legjobb nyolc között a felnőtt-világranglista 59. helyezettjével, a tokiói olimpiai kvótaszerzésre is esélyes Majoros Bencével találkozott: 13:11, 11:8, 10:12, 11:3, 10:12, 11:5 lett a vége, tehát 4:2-es sikerrel jutott az elődöntőbe. „Érdekes, mert most először játszottunk egymás ellen. Arra számítottam, hogy stabilan kezd és erőltetni próbálja a játékát. Próbáltam az erősségeit háttérbe szorítani, mindig jókor, jó helyre nyúltam, ütöttem a labdát. Őszintén, az járt a fejemben, ha Bencét legyőztem, az egész bajnokságot meg kell nyernem. Eszembe sem jutott, hogy kikaphatok aznap...” Pedig a folytatás sem lett volna sétagalopp: Kriston Dánielt 4:0-val utasította maga mögé, ezzel bejutott a döntőbe, amelyben a tavalyi év legjobb hazai férfi pingpongosának választott Szudi Ádámmal küzdött. Négy-nulla lett a vége. Nem is akárhogyan: 11:7, 11:6, 11:5, 11:5. „Három-null, tíz-négynél nem érzékeltem, hogy meccslabdám van. Úgy álltam oda, mintha nulla-nulla lenne az állás. Azt sem fogtam fel, hogy győztem; Ádám odajött gratulálni, de néhány pillanatig nem esett le, hogy enyém az aranyérem. Nem titkolom, aztán megkönnyeztem a sikert. Aznap éjszaka aludni sem tudtam, még mindig csak feldolgozni próbálom a történteket. Nem a győzelmet, hanem azt, ahogyan elértem azt; továbbra is keresem a válaszokat. Nagyon jó lenne, ha a bajnokságon tapasztalt állapotot állandósítani tudnám a versenyeken.” Csaba utolsóéves ifiként vehetett volna részt az idei utánpótlás Európa-bajnokságon, amelyet a koronavírus-járvány miatt töröltek. Az Európa top10-bajnokság (október 9-11.) és az ifjúsági világbajnokság (november 29.−december 6.) viszont még szerepel a nemzetközi szövetség naptárában − a korosztályos világranglista 9. helyezettjeként vehetne részt rajtuk. További korosztályos hírek ASZTALITENISZ sportági aloldalunkon.