UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2020-09-10 14:38

Labdarúgás: hol tartanak Szoboszlai csapattársai az U17-es válogatottból?

A 19 éves Szoboszlai Dominik már több mint három évvel ezelőtt felhívta magára a figyelmet, az akkor még csak 16 esztendős labdarúgó bombagóllal lőtte ki az U17-es válogatottat a korosztályos Európa-bajnokságra. Az Index cikkének segítségével megvizsgáltuk, hol tartanak az akkori csapattársai.

Szoboszlai Dominik az Oroszország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen Fotó: Szirtesi László
Szoboszlai Dominik az Oroszország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen Fotó: Szirtesi László
Szoboszlai Dominik sérülés miatt nem lépett pályára 2017-ben, Horvátországban a Franciaország elleni U17-es Európa-bajnokság első csoportmeccsén, a bravúr azonban így is összejött. A kvartett első helyezettjeként jutottak tovább a srácok, a negyeddöntőben viszont 1−0-ra kikaptak a törököktől. A 18 fős csapatból többen légiósnak álltak, ám nem tudtak maradandót alkotni; Szerető Krisztofer Angliából, a Stoke City-ből, Torvund Alexander Norvégiából, a Stabaekből, Schön Szabolcs pedig Hollandiából, az Ajaxból tért haza − írja az Index. 

Ha a legértékesebb öt játékost vesszük górcső alá, Szoboszlai 25 millió euróval toronymagasan a csapat legértékesebb futballistája. 1. Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg, osztrák élvonal), 25 millió euró 2. Kiss Tamás (Puskás Akadémia, magyar élvonal), 400 ezer euró 3. Szendrei Norbert (Budapest Honvéd, magyar élvonal), 350 ezer euró 4. Schön Szabolcs (MTK Budapest, magyar élvonal), 300 ezer euró 5. Csonka András (Ferencváros II, magyar harmadosztály), 200 ezer euró 5. Kovács Krisztián (ETO FC Győr, magyar másodosztály), 200 ezer euró

A nagy számok törvénye alapján, illetve a realitások talaján maradva kijelenthető, hogy mindenkiből nem lehet szupersztár, általános vélekedés, hogy ha egy-egy korosztály két-három játékost ad a felnőttválogatottnak, az már jó aránynak számít. Azt pedig már akkor sejteni lehetett, hogy Szoboszlai nagyon sokáig eljuthat. „Nem szeretném Dominik tehetségét másokéhoz hasonlítani, illetve másokét sem Dominikéhoz. Én az ő karrierjét látom közelről abból a csapatból, azt tapasztalom, hogy rengeteget dolgozik azért, hogy ezen a szinten játsszon. Ő annak az U17-es csapatnak a kapitánya is volt, és már akkor kiemelkedően futballozott, így annyira nem nagy meglepetés, hogy már most eljutott magasabb szintre. Egyébként több olyan játékos van abból a gárdából, aki kezdi megmutatni, hogy nem véletlenül gondoltuk tehetségesnek őket” − fogalmazott az Indexnek Esterházy Mátyás, Szoboszlai Dominik menedzsere. Szintén a 2017-es U17-es együttesben szerepelt Csoboth Kevin is, akit sérülések hátráltattak az elmúlt időszakban. A portál megkereste Csoboth Kevint is, aki jelenleg is azon dolgozik, hogy sérülése után ismét a Benfica B kezdőcsapatába küzdhesse magát. „Egyikünk dolga sem egyszerű egy külföldi topklub akadémiáján, hiszen itt három-négy posztriválissal kell megküzdenie a játékosoknak. Az utóbbi két évadban 36 meccsen játszottam, nyolc gólt szereztem és kilenc gólpasszt adtam. Mielőtt megsérültem, nyolc meccsen keresztül kezdő voltam, utána viszont 4-5 hónapot kellett kihagynom. Most már ismét egészséges vagyok, elkezdem az edzéseket a B-csapattal, az a célom, hogy visszakerüljek a kezdőcsapatba.” További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.