- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Birkózás: a vezetőedzők szerint kevés volt a jó meccs a junior ob-n

A Magyar Birkózó Szövetség először rendezett versenyt a junioroknak − a strandbirkózó országos bajnoki sorozatot leszámítva − március óta; a junior ob-t szombaton az orosházi Eötvös Sportcsarnokban tartották, ahol meglehetősen kevés, összesen 117 sportoló próbált szerencsét.

A koronavírus-járvány miatt a junior országos bajnokságon rengeteg fertőzésmegelőzési intézkedésnek kellett megfelelniük az érintetteknek, így a bírók például rendhagyó módon nem foghattak kezet a versenyzőkkel, nem emelhették fel a győztes karját. Érdekességként az is említhető, hogy egy fiatal a háromból csak egy szakágban küzdhetett, ebből adódóan mindenki a legerősebb fogásnemében bizonyított; ez megmutatkozott a súlycsoportonkénti indulók létszámában is, az összes kategóriában körmérkőzéseket rendeztek vagy az úgynevezett nordic-systemben (hat vagy hét induló esetén használják – a szerk.) birkóztak.

Losonczi Dávid ezúttal a 97 kilósok között lépett szőnyegre Fotó: UWW [1]

Losonczi Dávid ezúttal a 97 kilósok között lépett szőnyegre  •  Fotó: UWW

Kötöttfogásban arra lehetett számítani, hogy a junior világ- és Európa-bajnok Takács István és a junior Eb-ezüstérmes Losonczi Dávid ismét összeméri tudását egymással a 87 kilósok között, erre azonban nem került sor: Dávid eggyel feljebb, kilencvenhétben indult. E súlycsoport abszolút favoritja, a junior kontinensbajnok Szőke Alex kivételesen a legnagyobbak, a százharminc kilogrammosok mezőnyében lépett szőnyegre. Mindhárom srác aranyérmet nyert.

A szakág vezetőedzője, Struhács György hiányolta a minőségi párharcokat:

„Egyetlen nemzetközi szintű meccset láttam: nyolcvankét kilóban Mezei Dominik és Fulai Bence csatája remek volt – előbbi győzött. Nem neveztek sokan és a versenyhiány is érezhető volt a srácokon. Az utánpótlásklasszisaink mind jól birkóztak, és szomorú, de az alsóbb kategóriákban továbbra sincs igazán ütőképes sportolónk. Az első sorunk általában jó, de a mögöttük lévő emberek, másodikok, harmadikok jócskán le vannak maradva tőlük.”

A junior szabadfogású fiúk mestere, Tóth Gábor sem volt boldog az esemény után.

„Majdhogynem előre ki lehetett volna osztani az aranyérmeket, az esélyesek szinte ellenállás nélkül, simán nyertek minden súlycsoportban – így Tóth Gábor. – Igazán jó ütközet csak a hetvennégy és hetvenkilenc kilósok döntőjében volt. Nem tett jót a vírushelyzet a magyar bajnokságnak, több meghatározó klub is távolmaradt az erőpróbától. Kiemelendő viszont a két kadétkorú fiatal, Balázs Bálint és Rizmajer Márton teljesítménye, mindketten aranyérmet nyertek.”

A junior leányválogatott vezetőedzője, Ritter Diletta finoman fogalmazva sem elégedett az Orosházán történtekkel.

„A jelenlegi járványügyi helyzetben nem volt értelme megrendezni ezt a viadalt. Egyetlen pozitívuma volt: a lányok rákényszerültek arra, hogy hozzák a súlyukat. Szinte mindenki egyedül volt, több esélyes hiányzott (például a junior Európa-bajnok Nagy Bernadett). Még izgalmas meccsek sem alakultak ki. Ez persze nem meglepő, ha azt vesszük figyelembe, hogy tíz súlycsoportban összesen harmincegyen indultak, ez nagyon kevés” – mondja Ritter Diletta.

A lányok között a tíz aranyéremből hármat a Csepel nyert meg, kettőt a Ferencváros, míg a maradék ötön a Pesterzsébet, a Honvéd, a Kecskemét, a Tófej és a házigazda Orosháza osztozott. A csapatpontverseny toronymagas csepeli sikert hozott.

Kötöttfogásban az ESMTK négy birkózója nyert, két bajnokot ünnepelhetett a Dorog, míg egyet-egyet az Orosháza, a Cegléd, a Pécs és a BVSC. A csapatpontversenyben itt sem volt kérdés, az erzsébeti együttes 15 pontot vert a második helyezettre.

Szabadfogásban szorosabb volt a klubok közötti verseny: a Csepel és a Vasas egyaránt két-két bajnoki címet szerzett, egyet-egyet pedig az ESMTK, a Kecskemét, a Pécs, a Tatabánya, a Haladás és az Érd vihetett haza. Végül csepeli győzelem született

Ha minden a tervek szerint halad, december 4. és 10. között megtartják Belgrádban a juniorok világbajnokságát, erre azonban mindhárom mester kevés esélyt lát − noha örülnének annak, ha nem lenne igazuk.

JUNIOR ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, OROSHÁZA
A bajnokok
Kötöttfogás
55 kg: Rácz Richárd (Orosházi SBK)
60 kg: Petenykó Viktor (ESMTK)
63 kg: Tóth Levente (Ceglédi VSE)
67 kg: Járfás András (Pécsi EAC)
72 kg: Tösmagi Attila (ESMTK)
77 kg: Klányi Krisztofer (Dorogi NC)
82 kg: Mezei Dominik (Dorogi NC)
87 kg: Takács István (BVSC-Zugló)
97 kg: Losonczi Dávid (ESMTK)
130 kg: Szőke Alex (ESMTK)
Csapatverseny
1. ESMTK 42 pont
2. Dorogi NC 27 pont
3. BVSC-Zugló 13 pont
Szabadfogás
57 kg: Németh Milán (ESMTK)
61 kg: Farkas Rajmund (Kecskeméti TE)
65 kg: Kiss Károly (Pécsi EAC)
70 kg: Balázs Bálint (Tatabányai SC)
74 kg: Nemes Bálint (Haladás VSE)
79 kg: Rizmajer Márton (Csepeli BC)
86 kg: Hencz Joel (Vasas SC)
92 kg: Végh Richárd (Érdi Spartacus)
97 kg: Korcsog Milán (Csepeli BC)
125 kg: Ubornyák Csaba (Vasas SC)
Csapatverseny
1. Csepeli BC 36 pont
2. Vasas SC 19 pont
3. Sziget SC 18 pont
Női birkózás
50 kg: Matyi Vivien (ESMTK)
53 kg: Vizi Flóra (Csepeli BC)
55 kg: Szenttamási Róza (Csepeli BC)
57 kg: Bognár Erika (Budapesti Honvéd SE)
59 kg: Szabó Nikolett (FTC)
62 kg: Szél Anna (Orosházi SBK)
65 kg: Szabados Noémi (FTC)
68 kg: Nagy Alexa (Csepeli BC)
72 kg: Újfalvi Lili (Kecskeméti TE)
76 kg: Magasházi Mercédesz (Kerámia SE Tófej)
Csapatverseny
1. Csepeli BC 30 pont
2. FTC 14 pont
3. Budapesti Honvéd SE 12 pont

További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN [2] a sportági aloldalunkon.