- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Pénteken lesz az európai diáksport napja

A diáksportnap idehaza másfél évtizedes múltra tekint vissza, de a magyar ötletből európai kezdeményezés alakult ki: immár több mint öt éve hirdetik a kontinensen.

Szeptember 25-én rendezik az európai diáksport napját Forrás: MDSZ [1]

Szeptember 25-én rendezik az európai diáksport napját  •  Forrás: MDSZ

Az iskolák hagyományosan azt vállalják, hogy az eseményhez kapcsolódóan 120 perces mozgás- és sportprogramot szerveznek a tanulóknak. A koronavírus-járvány miatt azonban az idén más a cél: lehetővé vált, hogy az iskolák a tantervben előírt, az adott témával összefüggő tanítási órákat a témanap keretében szervezzék meg.

Az MDSZ ezért arra kéri az intézményeket, hogy a testnevelésórák tematikus feldolgozásával csatlakozzanak az eseményhez, és a jelenlegi kihívásokhoz igazodva a mindennapos testnevelés tanórai keretei között, osztálybontásban szervezzék meg a diáksportnapot. A szervezet lehetőséget ad arra is, hogy az iskolák ne csak szeptember 25-én, hanem az európai sporthét (szeptember 23-30.) bármelyik napján zajló testnevelésórákkal is regisztrálhassanak, támogatva a tanulók immunrendszerének erősítését, amelynek a pandémia miatt most nagyobb a jelentősége, mint valaha − áll a szövetség sajtóközleményében. Az órák biztonságos lebonyolításhoz az MDSZ az elmúlt hetekben közzétett fertőzésmegelőzési iránymutatásai nyújtanak szakmai segítséget, amely ebben [2] a dokumentumban olvasható.

Mivel a diáksportnap idei fókusztémája a mentális egészség és az egészséges önkép, az MDSZ arra kéri az iskolákat, hogy ezeket a kérdéseket is boncolgassák. A szövetség és a nemzetközi partnerei ehhez immár magyarul is elérhető eszköztárat dolgoztak ki a pedagógusoknak (elérhető itt [3]).

Az MDSZ  az előző két évhez hasonlóan az idén is az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága támogatásának köszönhetően tudja díjazásban részesíteni a diáksportnapon legaktívabb, legkreatívabb iskolák munkáját.