UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2020-09-29 18:53

Párbajtőrvívás: több mint fél év után léphettek pástra a juniorok és a kadétok

Március óta először küzdhettek párbajtőrvívó-versenyen azok a fiatalok, akik már képviselhetik a magyar színeket világversenyeken: a hét végén, Budapesten rendezték a junior és kadét Magyar-kupa-viadalt.

Szép számmal, összesen 387-en léptek pástra a hét végén, Budapesten rendezett junior és kadét párbajtőrvívó Magyar-kupa-fordulóban. Persze nagy szükség volt már az erőpróbára, hiszen a korosztály képviselői közül többen március óta nem mérettették meg magukat. Nem csak ők, a szakágvezetők is várták már, hogy felmérhessék, hol is tartanak azok a fiatalok, akik már képviselhetik világversenyeken a magyar színeket.

Muhari Eszter magabiztosan nyert az évad első juniorversenyén
Muhari Eszter magabiztosan nyert az évad első juniorversenyén
„Rengetegen elindultak a versenyen. Gondolom pont amiatt, mert nagyon hiányzott már nekik a megméretés. Így voltunk ezzel mi, edzők is, még úgy is, hogy a kisebbek országos bajnokságán már ott lehettünk. Reméljük, hogy idehaza további viadalokat is rendezhetünk ősszel, ám ez nem a szövetségen vagy rajtunk múlik, hanem a járványhelyzet alakulásától” − nyilatkozik a kadét fiú párbajtőrözők mestere, Andrásfi Tibor. Tanítványai csapatban (Kovács Gergely, Kó Benedek, Csabai Máté, Somody Soma) bronzérmet nyertek a február végi, poreci utánpótlás Európa-bajnokságon. Közülük csak Somody maradt kadétkorú, mondhatni, magabiztosan nyerte meg a versenyt. Andrásfi a BVSC edzőjeként egyaránt érdekelt volt az erőpróbán. A zuglóiak bizony taroltak: Osman-Touson Maruán arany-, Horváth Zsombor és Kó Benedek bronzérmet nyert. „Ami a kadétokat illeti: noha a tavalyihoz képest fiatalabb lett a társaság, remélem, továbbra is a világ élmezőnyéhez tartozhatunk. Erre minden esélyünk megvan, mert remek egység van kialakulóban. A klubsiker nagyon biztató, de nem szabad komoly következtetéseket levonni egy verseny után: vannak azért idehaza szép számmal olyan srácok, akik borsot törhetnek a BVSC-sek orra alá.” A horvátországi Eb-második Büki Lili hiányában a junior lányok versenye egyértelmű volt: az ötszörös kadét Európa-bajnok Muhari Eszter magabiztosan nyerte meg a megméretést. „Az előző évadbeli mezőnyhöz képest Borsody Emma, Gnám Tamara és Kardos Edina kinőtte az utánpótlásmezőnyt, már a felnőttek között bizonyít − vélekedik Plásztán Attila, a junior párbajtőröző lányok vezetőedzője. − Mindenkinek nagyon hiányzott a verseny okozta stresszhelyzet. Az augusztus végi, tatai edzőtáborban rendeztünk már háziviadalt, dehát az mégsem ugyanolyan, mint a válogató. Eszter jól vívott, okosan, a tőle elvárható minőségben. A kadétok szereplése érdekes volt: az aranymeccsen Demeter Diána és Wimmer Dorina küzdött, előbbi nyert, majd a juniorok csatájában, a hatvannégyes táblán visszavágott Dorina. Kiemelném az olimpiai bajnok, hatszoros világbajnok kardvívó, Nébald György és az olimpiai bronzérmes Mincza-Nébald Ildikó lányának, Nébald Franciskának a teljesítményét, aki tizennégy évesen a nyolcadik helyen zárt a juniorok között.”

PÁRBAJTŐR, MAGYAR-KUPA, BUDAPEST Junior fiú egyéni: 1. Osman-Touson Maruán (BVSC), 2. Nagy Marcell (Vasas), 3. Horváth Zsombor (BVSC) és Kó Benedek (BVSC) Junior leány egyéni: 1. Muhari Eszter (Honvéd), 2. Dékány Kinga (AVA Békéscsaba), 3. Gálfalvy Réka (Vasas) és Kolcoznay Borbála (Fless) Kadét fiú egyéni: 1. Somody Soma (MTK), 2. Hirtling Márton (Honvéd), 3. Mérő Leon (Óbuda) és Szilárd Zsigmond (Honvéd) Kadét leány egyéni: 1. Demeter Diána (BVSC), 2. Wimmer Dorina (MTK), 3. Marschall Réka (MTK) és Miskó Dorina (MTK)

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.