UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2020-09-30 16:13

Kosárlabda: Varga Alíz a lepattanókra figyel legjobban

A Sopron Basket 19 éves kosárlabdázójával, Varga Alízzal beszélgettünk arról, hogy nem volt ott az U20-as válogatott nyári felkészülésén, emellett szóba került az is, hogy rengeteget fejlődött március óta, s nagyon várja már az október 3-án rajtoló első osztályú évadot.

Szombaton 18 órától, a Ludovika-FCSM Csata otthonában lép először pályára az új első osztályú évadban a bajnokság toronymagas esélyese, a Sopron Basket. Gáspár Dávid együttesének 19 éves játékosával, a többszörös utánpótlás Európa-bajnoki érmes Varga Alízzal legutóbb május közepén beszélgettünk annak okán, hogy értékelje az első, Sopronban töltött szezonját. Akkor így fogalmazott:

Varga Alíz sokat fejlődött március óta Forrás: hunbasket.hu
Varga Alíz sokat fejlődött március óta Forrás: hunbasket.hu
„Azt hiszem, kezdésnek nem volt rossz; elégedett vagyok magammal, de persze megelégedve nem lehetek, hiszen rengeteget kell még fejlődnöm. Nagy váltás volt a tavalyi, de nem bántam meg, hogy költöztem (Alíz családja Budapesten él – a szerk.), mivel rengeteget tanultam a nálam jóval rutinosabb klasszisoktól – a tőlük és a szakmai stábtól kapott rengeteg segítségről nem is beszélve…” A női U20-as válogatott vezetőedzője szintén Gáspár Dávid. Érdekesség, hogy a fiatal nem volt ott a nemzeti alakulat július eleji felkészülésén. „Eleinte meglepett a döntés, de Dávid biztosított arról, hogy alapembere vagyok a válogatottnak. Ismeri minden mozdulatomat, számtalan sikert értünk már el közösen. Erre az időszakra egyéni programot tervezett nekem. Nagyon sokat jelent a válogatott, pont emiatt voltam szomorú, hogy nem lehettem ott. A döntést azonban megértettem, bízom Dávidban és így olyan játékosokat is meg tudott nézni más pozícióban, akiket kevésbé ismert” – emlékszik vissza a Alíz. Július utolsó két hetében pihenőt kapott a klubtól. Ezt az időszakot a családjával töltötte a fővárosban és Balatonfüreden. „A második héten már elkezdtem mozogni, de nagyon jót tett a kikapcsolódás. Szerencsére tavasszal nem kellett megküzdenem azzal a problémával, hogy nem edzhetek, hiszen folyamatosan egyéni képzésen vettünk részt a velem egyidős társaimmal – természetesen csak a szigorú szabályok betartása mellett. Ami engem illett: rengeteget fejlesztettem magam. Például a külső posztos mozgást, a betöréseket, a labdavezetést és az alsó poszton való megoldásokat. Emellett a gyorsaságfejlesztésre egyaránt koncentráltam. A visszajelzések is pozitívak, gyakran hallom, hogy rengeteget változott a mozgásom, a játékom. Készen állok a szezonra, alig várom, hogy tétmeccsen léphessek pályára.” A Sopron augusztus elején megkezdte felkészülését a következő évadra. „Az alapozásunk gyakorlatilag még mindig zajlik. Három játékosunk a WNBA-ben játszik, ők később csatlakozhattak a programhoz. Emiatt nem gyakorolhattunk túl sokat öt az öt ellen. Három felkészülési mérkőzésünk volt, mindahány remekül sikerült, győztünk. Az elsődleges célom az, hogy a csapatot segítsem. U20-asként minél több játékpercet szeretnék kiharcolni, a lepattanókra és a védekezésre kell figyelnem leginkább. Nekünk nem lehet más a cél, mint a bajnoki cím megszerzése, emellett abban is bízunk, hogy elrajtol az Euroliga. Természetesen ez utóbbin egyaránt jól szeretnénk szerepelni.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.